6 namirnica za gubitak kilaže i jačanje imuniteta

0

Pad imuniteta utiče na razvoj mnogobrojnih infekcija i oboljenja. Kako se to ne bi desilo, možete konzumirati određene namirnice koje će poboljšati imunitet. I ne samo to – sljedećih šest će vam, istovremeno, pomoći i da održite vitku liniju. Evo i koje su to.

Narandže


Zapravo, one mogu pomoći u olakšanju niza oboljenja: bore se protiv virusa, obezbjeđuju organizam elektrolitima, pomažu u obnavljanju tkiva te jačaju kosti. Međutim, nije dokazano da one sprečavaju nastanak prehlade, ali ipak, mogu vam biti od pomoći kada se prehladite. Pored toga, mogu zadovoljiti i želju za slatkim.

Kelj


Sadrži antioksidante koji poboljšavaju imunitet. Pored toga, kelj sadrži i veliku količinu željeza i drugih minerala i vitamina što ga čini i odličnom namirnicom koja je zasitna, a koja vam istovremeno može pomoći da eliminišete suvišne kilograme.

Jogurt


S obzirom da sadrži probiotičke kulture, jogurt je izrazito pogodan za zdravlje cijelog organizma. Ukoliko ga konzumirate za doručak, on ne samo da može poboljšati imunitet već će se “pobrinuti” i da vaš metabolizam funkcioniše na optimalnom nivou.

Bijeli luk


Istraživanja pokazuju da antioksidantna jedinjenja koja bijeli luk sadrži mogu pomoći u borbi protiv karcinoma. Pored toga, on će poboljšati ukus i skoro svakog jela. I, ne samo to – istraživanja pokazuju da redovnim konzumiranjem bijeli luk može ubrzati metabolizam i pomoći kod mršavljenja.

Čaj i med


Prilikom prehlade ili gripa, čaj se ponekad čini i kao jedan od najboljih lijekova. Ali, to nije jedina stvar koju on može ponuditi. Osim što pomaže kod začepljenja grla i nosa, on može imati i pozitivan uticaj na metabolizam. Uvijek ga zaslađujte (ukoliko pijete sladak čaj) medom, jer omiljeni pčelinji proizvod pomaže kod ublažavanja bola u grlu, a i sadrži mnogo manje kalorija od konzumnog šećera.

Pileća supa


Vruća supa će vam pomoći kod zapušenog nosa i grla, a proteini koje piletina sadrži pomažu u obnavljanju ćelija. Ona je prilično zasitna te vam može poslužiti kao obrok. I, još da napomenemo – pravite je sami (koristite svježe povrće i piletinu) i izbjegavajte varijante iz kesice (sadrže mnogo soli i pojačivača okusa).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info