Podržavamo znanje: m:tel podržao manifestaciju “Dan matematike”

0

Da nauka može biti i zabavna, potvrdila je manifestacija “Dan matematike”, koja je održana početkom oktobra u Banjaluci. Ovakav, jedinstven pristup promociji matematike, kompanija m:tel je prepoznala kao ulaganje u budućnost, te je podržala manifestaciju obezbijedivši nagradni fond za učesnike.

“Dan matematike” je u potpunosti bio posvećeni jednoj od najstarijih prirodnih nauka, te njenom odnosu sa raznim srodnim naukama, ali i odnosu sa sportom i modom, što su veoma vjerno predstavili studenti i učenici raznim radionicama i prezentacijama.

Na radionicama je više desetina srednjoškolaca pokazalo da matematiku ne čine samo suvoparne teoreme, cifre i jednačine, već i njena primjena i prisustvo u svakodnevnom životu, uključujući rješavanje praktičnih problema, simetrije i proporcija zastupljenih u prirodi, logičkih igrica i slično.

Nizom predavanja u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta obilježen je “Dan matematike”, ali i dodijeljena diploma učenici prnjavorske gimnazije Milici Đukić za osvojenu srebrnu medalju na matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici. Njoj je tada uručen i specijalni poklon kompanije m:tel –  izuzetan smarfton LG L9.

Obilježavanje prvog „Dana matematike“, upriličeno je na nekoliko lokacija u gradu, a centralni događaj je održan u parku „Petar Kočić“. Da su mladi i te kako zainteresovani za ovu prirodnu nauku, svjedočila je i velika gužva ispred štandova na kojima su studenti i učenici održavali interesantne prezentacije i igre. “Potraga za blagom” se odvijala u centru grada, a studenti su uz pomoć rješavanja matematičkih zadataka trebalo da nađu blago sakriveno na tajnoj lokaciji. Najboljim tragačima pripala su priznanja i vrijedne nagrade kompanije m:tel, koja je i na ovaj način ukazala na značaj bavljenja naukom.

Među igrama i prezentacijama našle su se i “Potraga za blagom”, “Legende o šahu”, “Cezarov disk”, “Binarni brojevi”, potvrđujući tako istinitost slogana – “Matematika nije bauk”, pod kojim je manifestacije održana.

Ovaj događaj organizovali su Ministarstvo nauke i tehnologije RS uz pomoć Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka, Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Banjaluka, Banjalučke gimnazije, beogradskog Centra za promociju nauke, kao i kompanije m:tel.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info