Bol u leđima: Kako da ga spriječite, a ne liječite

0

Bol u leđima može se okarakterisati i kao najčešća vrsta boli modernog doba. Razlozi za njegov nastanak su mnogobrojni (nedovoljno kretanje, nedostatak fizičke aktivnosti, sjedeći stil života, podizanje teških stvari i slično). Kako biste na pravi način i spriječili njegov nastanak, pridržavajte se sledećih savjeta.

 

Način sjedenja

Nije vam potrebna dizajnerska stolica da biste spriječili nastanak bola u leđima, ali bi bilo i više nego mudro da nabavite stolicu koja će biti “podrška” vašim leđima tako da vaša leđa (kada ste naslonjeni) prave oblik slova S, a ne slova C. I sa ovakvom stolicom, bitno je da ustajete na svakih pola sata i napravite par koraka kako biste “rasteretili” pritisak na kičmeni stub.

 

Ispravite se

Zamislite liniju koja prolazi kroz vaše tijelo, a koja počinje od plafona. Vaša ramena, kukovi i koljena trebali bi biti u ravni s tom zamišljenom linijom. Takođe, vrat bi trebao da se naslanja na nju, a ne da bude “pogrbljen” ka naprijed. Ukoliko tako stojite, to znači da stojite pravo odnosno da niste pogrbljeni. Samim tim, manje su šanse za razvoj bola u leđima.

 

Nosite obuću mekanih đonova

Ukoliko je vaša obuća vrlo malo obložena jastučićima za amortizaciju, svaki put kada napravite korak na betonu dolazi do “potresanja” kostiju i mišića u donjem dijelu leđa (to važi i za baletanke i za štikle). Najbolje je da birate cipele i čizme koje imaju mekane đonove. Takođe, kada je riječ o patikama, što mekši đon to bolje za vaša leđa.

 

Nemojte pušiti

Najnovija istraživanja pokazuju da pušači češće imaju problema sa bolom u donjem dijelu leđa u odnosu na nepušače, najvjerovatnije zbog toga što pušenje smanjuje protok krvi do kičme.

 

Spustite jastuk

Spavanje na dva ili tri jastuka (koji su naslagani jedan preko drugog) može napregnuti mišiće, a samim tim uzrokovati nastanak bola u donjem dijelu leđa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info