5 biljnih čajeva koje trebate imati u kući

0

Biljni čajevi odličan su i ukusan način da organizam obezbijedite neophodnom hidratacijom, ali i da poboljšate zdravlje ćelija, tkiva i organa. Sa (bukvalno) hiljadama ljekovitih biljaka na tržištu, nekada može biti prilično zbunjujuće koji čaj odabrati, a da je on bezbijedan za upotrebu i da efikasno eliminiše neke od najčešćih zdravstvenih tegoba. Sledeće vrste preporučuju mnogobrojni zdravstveni stručnjaci, a oni su blagi, efikasni i lako dostupni.

 

Čaj od nane

On je veoma ukusan i ima više zdravstvenih blagodeti. Istraživanja pokazuju da čaj od nane poboljšava probavu (dobro ga je piti nakon obroka), ublažava grčeve digestivnog i respiratornog trakta, sprečava nastanak nadimanja te prirodno smanjuje groznicu.

 

Čaj od kamilice

On je toliko sveprisutan da se često zaboravi koliko je istinski dobar! Čaj od kamilice pomaže u opuštanju tijela (i uma), poboljšava san te ublažava anksioznost, napetost, nervozu i razdražljivost. Koristi se već stotinama godina za ublažavanje menstrualnih bolova, zapaljenja, alergija, reumatskih bolova i hemoroida.

 

Čaj od korijena maslačka

Kada je riječ o zdravlju jetre, čaj od korijena maslačka je na prvom mjestu! Pored toga, istraživanja pokazuju da je djelotvoran i kod liječenja artritisa, gihta, akni i visokog krvnog pritiska.

 

Čaj od matičnjaka

Ukoliko ste pod stresom ili ako ste anksiozni, ukoliko vam problem predstavlja lupanje srca ili glavobolja, čaj od matičnjaka vam može pomoći da regulišete pomenute probleme. Takođe, odličan je lijek i za digestivne probleme koji nastaju usljed stresa i nervoze.

 

Čaj od đumbira

Iako se intenzivno koristi u kulinarstvu, đumbir ima obilje ljekovitih osobina. Smiruje probavni sistem (veoma je učinkovit kod mučnine i gasova) te pomaže proces varenja. Može pomoći u ublažavanju groznice (prilično je blag te ga mogu korisiti i djeca i odrasli). Takođe, veoma je koristan u slučajevima prehlade i gripa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info