Prirodna njega kože i kose: 8 recepata s medom

0

Njega najčešće zovu i zdravim zaslađivačem, ali iznenadićete se kada saznate koliko je med, zapravo, dobar i za vašu kožu i kosu. Med može vratiti koži i kosi neophodnu hidrataciju (kako koža i kosa ne bi bile suhe), bori se protiv starenja, sadrži mnogobrojne hranjive materije, antioksidante, ljekovita jedinjenja, a poznat je i kao učinkovito sredstvo u borbi protiv bakterija. Donosimo par načina na koje vam može pomoći da izgledate fenomenalno.

 

  • Maska za hidrataciju. Med je prirodno sredstvo za održavanje vlažnosti što znači da privlači vlažnost iz vazduha u kožu te osigurava da se ona zadrži u slojevima u kojima je najpotrebnija za dugotrajnu hidrataciju. Kašičicu meda nanesite na čistu, suhu kožu te je nakon petnestak minuta isperite mlakom vodom.
  • Čišćenje pora. Enzimi koje med sadrži čiste kožu te održavaju pore kože čistima (u njima se nakuplja prljavština koja može poticati od uslova životne sredine ili šminke). Pomiješajte kašiku meda sa dvije kašike kokosovog ulja te dobijenu smjesu kružnim pokretima nanesite na čistu, suhu kožu. Isperite mlakom vodom. Kokosovo ulje, u kombinaciji s medom, sprečava gomilanje bakterija na koži koje mogu izazvati pojavu bubuljica i akni.
  • Blagi piling. Med je prepun enzima, antioksidanata i drugih hranjivih materija koje kožu hrane, čiste i održavaju njenu prirodnu hidrataciju. Soda bikarbona djeluje kao prirodni piling koji uklanja mrtve ćelije kože usljed čega se omogućava razvoj novih ćelija koje omogućavaju da imate blistav ten. Pomiješajte dvije kašike meda sa kašikom sode bikarbone te dobijeni piling nanesite na vlažnu kožu, kao što biste nanijeli bilo koji drugi piling. Dobro isperite.

  • Eliminisanje ožiljaka. Med može posvijetliti kožu, a njegova antiupalna i antibakterijska jedinjenja pomažu da se smanji izgled ožiljaka kao i da se poveća regeneracija oštećenog tkiva. Hidratantna svojstva meda i maslinovog ulja pomažu u oživljavanju ćelija kože, a redovna upotreba maske od ova dva sastojka poboljšava cirkulaciju pa samim tim i oporavak kože i obnavljanje ćelija. Pomiješajte po kašičicu meda i maslinovog ulja te dobijenu smjesu, vrhovima prstiju, nježno masirajte dvije minute na problematičnom području. Nakon toga na dato mjesto nanesite topli ručnik i držite dok se ne ohladi. Tretman ponavljajte svakodnevno.
  • Tretman protiv akni. Med ima antibakterijska i antigljivična svojstva koja eliminišu bakterije odgovorne za nastanak bubuljica i akni. Njegova antiupalna svojstva smiruju crvenilo i iritaciju kože. Nanesite med na problematično područje te ga nakon desetak minuta isperite mlakom vodom.

  • Regenerator. Enzimi i hranjive materije koje med sadrži vraćaju kosi njen prirodni sjaj i hidrataciju. Kokosovo ulje cijeli ovaj proces dodatno poboljšava. Pomiješjte kašiku meda sa dvije kašike kokosovog ulja te dobijeni regenerator nanesite na dvije trećine kose (od vrhova ka gore, nemojte nanositi na korijen). Nakon dvadeset minuta, kosu dobro isperite mlakom vodom.
  • Poboljšivač šampona. Med pomaže u regulisanju i zadržavanju hidratacije u kosi, a istraživanja pokazuju da on jača i folikule dlake usljed čega dolazi do rasta zdrave i jake kose. Pomiješajte kašičicu meda sa količinom šampona dovoljnom za jedno šamponiranje te šamponirajte kao i obično. Dobro isperite.
  • Posvjetljavanje kose. Enzim glukoza oksidaza, kojeg med sadrži u izobilju, lagano oslobađa hidrogen peroksid, sastojak koji posvjetljuje boju kose. Pomiješajte tri kašike meda sa dvije kašike vode. Nanesite na čistu, vlažnu kosu te isperite nakon sat vremena. Za najbolje rezultate, tretman ponavljajte jednom sedmično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info