10 stvari koje vam niko nije rekao o sitnim borama

0

One se najčešće mogu vidjeti na predjelu oko očiju i usta. Određene stvari koje svakodnevno radite mogu uticati na njihovo nastajanje. Ipak, nema vremena za gubljenje ni razloga za paniku. Sljedećih deset savjeta mogu vam pomoći da imate glatku i lijepu kožu, bez sitnih bora, u godinama koje su ispred vas.

Konstantna hidratacija


Ne preskačite korištenje hidratantne kreme prilikom njege kože. Suha koža gubi elastičnost, usljed čega može doći do stvaranja sitnih bora, a svakodnevna hidratacija (posebno nakon pranja kože) pomaže koži da bude znatno manje sklona razvijanju sitnih bora.

Izbjegavajte pretjerano pranje


Prečesto pranje lica lišava kožu njenih prirodnih masti i ulja koja su joj neophodna da bi ona ostala gipka i mekana.

Potražite antioksidante


Slobodni radikali koji svakodnevno utiču na izgled vaše kože mogu se suzbiti svakodnevnim korištenjem krema ili seruma koji sadrže antioksidante. Najbolje je da birate proizvode koji sadrže vitamine C i E.

Ne zaboravite kremu za sunčanje


Pored očigledne činjenice da krema za sunčanje sprečava nastanak štete koju sunce može učiniti vašoj koži, ona je i odlično oruđe u borbi protiv sitnih bora. Svakodnevno nanosite pomenutu kremu prije nanošenja šminke.

Smijte se više


Da, tako je! Ponavljanje pokreta lica može, zapravo, stvoriti sitne bore, a naročito mrštenje pa bi bilo mudro da povedete računa da se što manje mrštite, a što više smijete.

Izbjegavajte cigarete


Sitne bore i linije oko usta? Najčešće nastaju zbog “pućenja”. Kao što smo već rekli, ponavljanje istih pokreta lica dovodi do nastanka sitnih bora u predjelu na kojem se pokreti dešavaju. Konstantno pućenje usana (koje se dešava zbog konzumiranja cigareta) može izazvati nastanak pomenutih bora. I, to svakako nije jedini razlog zbog kojeg biste trebali prestati pušiti.

Jedite više ribe


Riba, a posebno masne vrste, bogate su proteinima i zdravim masnim kiselinama, kao što su omega-3 masne kiseline, a koje vašoj koži daju prekrasan, prirodni sjaj te je čine mekanom i elastičnom.

Spavajte na leđima


Spavanje na boku ili stomaku može uticati na stvaranje sitnih bora pa bi najbolje bilo da spavate na leđima.

Koristite kreme sa alfa hidroksi kiselinama


Alfa hidroksi kiseline pomažu u podizanju slojeva mrtve kože što smanjuje izgled sitnih bora, posebno u predjelu oko očiju.

Ne škiljite


Bilo da se radi o suncu ili da imate loš vid, škiljenje je definitivno navika koja utiče na stvaranje sitnih bora oko očiju. Kada ste vani, nosite sunčane naočale, a ako imate problema sa čitanjem ili vidom generalno, posjetite doktora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info