4 tipa energetskih vampira i kako da se zaštitite od njih

0

Svako je, bar jednom u životu, bio žrtva emocionalnog vampira. To su osobe zbog kojih se osjećate depresivno, ljutito, zauzimate odrambeni stav ili se, jednostavno, osjećate prazno nakon što ste boravili u njihovom društvu. One se nalaze oko vas i to je nepobitna činjenica.

Žrtve emocionalnih vampira ponekad mogu razviti i nezdravo ponašanje i simptome, kao što su prejedanje, izolovanost, promjene raspoloženja ili osjećaj umora, kada se nalaze u dužem kontaktu sa pomenutim osobama. Ponekad ih jednostavno ne možete izbjeći.

Ipak, postoje i određene strategije pomoću kojih se na civilizovan način možete riješiti datih osoba. Sledećih pet tipova emocinalnih vampira najčešće ćete sresti u životu, a donosimo i strategije kako da ih eliminišete iz svog života.

Kontroler


Ovaj vampir ima mišljenje o svemu i misli da zna šta je za vas najbolje. Morate da se pripremite kada se trebate naći s ovakvom osobom, jer ona za vas ima lekciju o bilo kojem pitanju – od oblačenja preko načina ishrane do odgoja djece i životnih izbora.

Kako da se odbranite? Nemojte se uhvatiti u prepucavanje oko malih stvari. Ukoliko dotična osoba, primjera radi, kaže da je grozno to što ste se vratili na posao, jer ste (po njenom) trebali još par mjeseci ostati uz dijete, progovorite u svoje ime i budite samouvjereni. Kažite da je to vaša stvar i da životne odluke donosite vi i niko drugi.

Narcis


Ovaj vampir je grandiozan, pun sebe, voli da bude u centru pažnje i gladan je divljenja. Možda ste sreli takvu osobu i bili zadivljeni njenom ličnošću. Ona je toliko šarmantna i inteligentna da, na početku, ne primijetite da vas prekida kada vi počnete pričati o sebi te veoma rijetko postavlja dodatna pitanja ili se ne raspituje kako se vi osjećate.

Kako da se zaštitite? Ta osoba može biti zabavna, ali ona nije brižna, predusretljiva niti je podrška u najtežim trenucima. Ipak, uživajte u njenim dobrim stranama te imajte realna očekivanja. Moto ovakve osove je “Ja sam na prvom mjestu” te to što ćete se možda naljutiti na nju neće je previše tangirati niti izbaciti iz takta.

Kritičar


Ovaj vampir misli da je kvalifikovan da vam sudi i da vas omalovažava. To može biti nadređeni na poslu čiji se ego povećava kada vam kaže da “imate tako mnogo za naučiti”, odmahujući glavom. Ili, ta osoba može insistirati da više puta provjerite ono što ste uradili, jer “posao ne smije da trpi”.

Kako da se zaštitite? Ne shvatajte lično to što vam takve osobe kažu. Nemojte biti defanzivni, ali nemojte ni podilaziti. Ukoliko vam način ponašanja takve osobe u nekom dijelu pomogne, jednostavno, zahvalite joj se. Ona se tako ponaša, jer na taj način traži poštovanje i ljubaznost.

Žrtva


Ovaj vampir misli da je svijet protiv njega. Ona je možda oduvijek bila vaša prijateljica, tako sa stisnete zube i podnosite da je svakodnevno slušate kada se žali na bezobzirne komšije, povećanu cijenu goriva ili kako je usamljena. Ponekad vam se čini kao da vas pita da je spasite.

Kako da se zaštitite? Nemojte biti njen terapeut niti finansijski savjetnik. I, nemojte joj govoriti da se sabere. Dobra stvar je što možete vidjeti ko vas zove pa ograničite razgovore na jednom sedmično.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info