7 jednostavnih načina da smanjite količinu prašine u kući

0

Prašina predstavlja “uporan” problem sa kojim se potrebno boriti svaki dan. Posebno ako živite u blizini prometnih ulica ili u industrijskoj zoni. Najveći problem, kada je prašina u pitanju je, u stvari, to što ona izaziva alergijske reakcije (kašalj, kihanje i slično).

Ne postoji način da se kuća zauvijek očisti od prašine, ali donekle bar možete smanjiti njenu pojavu. Donosimo sedam najjednostavnijih načina kako da smanjite pojavu prašine u svom domu.

Obavezno stavite otirač

Budite spremni na prašnjavu kuću ako svojim ukućanima, a i gostima, dopustite da hodaju obuveni. Idealno bi bilo kada biste nabavili dva otirača za noge. Jedan stavite ispred ulaznih vrata, a drugi odmah sa druge strane praga. Na ovaj način ćete sigurno smanjiti unošenje prljavštine, a samim tim i prašine u svoj dom. Otirače redovno usisavajte i perite po potrebi kako bi što duže trajali i efikasno obavljali svoj posao.

 

Vodite računa o kućnim ljubimcima

Kućni ljubimci vas sigurno uveseljavaju svojim veselim trčkaranjem i pozitivnom energijom koju šire oko sebe. Ali da li ste znali da perut i dlake koje ostavljaju za sobom predstavljaju najveći izvor prašine? Vodite računa da redovno kupate i četkate svoje ljubimce kako biste smanjili pojavu prašine. Plus, vaši ljubimci će se osjećati odlično, a i predivno će mirisati.

 

Zatvorite prozore

Ovo može zvučati neobično, ali ako su prozori otvoreni tokom vjetrovitog dana, velika je vjerovatnoća da će kuća biti prepuna prašine. Vodite računa da prozore držite otvorene isključivo kada vani ne duva vjetar. Ako ste do sada radili obrnuto, pokušajte zatvoriti prozore i bićete iznenađeni koliko manje prašine imate za čistiti.

 

Operite jastuke i jorgane

Iako redovno mijenjate posteljinu, to nekada nije dovoljno. Grinje, kada se jednom “usele” u jastuke i jorgane, nemoguće ih je otjerati bez adekvatnog čišćenja. Bar jednom u dva mjeseca operite jastuke i jorgan u mašini za veš. Ili ih odnesite na hemijsko čišćenje. Šta god da odlučite, sigurno ćete bolje i lakše spavati uveče.

 

Prebrišite podove vodom

Voda je možda i najjači borac u borbi protiv prašine. Kada god ste u mogućnosti, podove prebrišite krpom ili četkom umočenom u najobičniju vodu. Voda će očistiti i do 90% prašine u svakom domu.

 

Redovno održavajte venecijanere

Ako mislite da ste skidanjem zavjesa, a postavljanjem “zahvalnih” venecijanera riješili problem prašine, varate se. Na njima se isto tako nakuplja prašina te ih morate redovno čistiti. Čišćenje se sastoji od toga da ih jednom sedmično prebrišite vlažnom ili suhom krpom. Jednostavno, zar ne?

 

Nabavite dobar usisivač

Dobar usisivač je još jedan odličan borac u borbi protiv prašine. Idealno bi bilo da kuću usisavate svaki drugi dan kako biste smanjili pojavu prašine u svom domu. Posebno su efikasni noviji usisivači koji, pored obične kese, imaju i filter u koji odlaze sitne čestice prašine.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info