5 znakova da imate opsesivno-kompulsivni poremećaj

0

Perete ruke svaki čas? Sređujete ormar svaki dan? Ovakve navike mogu biti, zapravo, stvar ličnosti ili preferencija, ali u nekim slučajevima mogu ukazivati i na ozbiljan problem: opsesivno – kompulsivni poremećaj (OKP), stanje koje obilježavaju opsesivne i prinudne misli.

Kako možete znati da li su OKP tendencije simptomi koji zahtijevaju stručnu pomoć? Ne postoji lagan test, ali ipak određeni obrasci ponašanja ukazuju na OKP. Sljedećih pet su najčešći.

Pranje ruku

Kompulsivno pranje ruku proizilazi iz straha od bakterija, ali može biti ukorijenjeno i u strahu da se drugi mogu razboljeti zbog vas. Ukoliko razmišljate o bakterijama čak i nakon pranja ruku, brinete da niste ruke dobro oprali ili imate iracionalni strah od bolesti (kao što je, primjera radi, dobijanje HIV-a nakon korištenja šoping korpe) to je znak da je vaše pranje ruku kompulsivno.

 

Prerevnosno čišćenje

Osobe sa OKP-om, koje spadaju u kategoriju “čistunaca”, imaju tendenciju i da kompulsivno čiste. Kao i kod pranja ruku, čišćenje kuće često je način da se ublaži fobija od bakterija ili osjećaja nečistoće. Iako čišćenje može pomoći da se odagnaju te opsesivne misli, olakšanje ne traje dugo, a nagon za čišćenjem često je jači sledeći put. Ukoliko svakodnevno provodite sate u čišćenju, to je gotovo sigurno povezano sa OKP-om, ali se teško može reći da je sat vremena dnevno simptom OKP-a. To se najlakše može utvrditi prestankom aktivnosti – ukoliko ne čistite postajete strašno zabrinuti i uplašeni.

 

Provjeravanje

Takozvano ponašanje provjeravanja – vraćanje kući tri, pet ili više puta da se provjeri da li je pećnica ugašena ili ulazna vrata zaključana – najčešći je oblik kompulsivnog ponašanja koji se povezuje sa OKP-om, a koji pogađa oko 30% osoba koje imaju ovaj poremećaj. Kao i kod drugih oblika kompulsivnog ponašanja, provjeravanje može biti uslovljeno različitim opsesijama, od straha od povreda do duboko ukorijenjenog osjećaja neodgovornosti. Sasvim je normalno da, s vremena na vrijeme, nešto provjerite više puta. Ali, ako provjeravanje ometa vaš svakodnevni život ili postaje ritual bez kojeg ne možete, to je znak OKP-a.

 

Brojanje

Neke osobe sa OKP-om obavljaju svakodnevne poslove u skladu sa određenim numeričkim obrascima ili računanjem odnosno brojanjem (kao što je penjanje stepenicama ili čišćenje). Ovakvo ponašanje često je potaknuto sujevjerjem. Primjera radi, vjerovanje da je broj 7 dobar može osobu dovesti do ubjeđenja da će povrijediti sebe (ili druge) ukoliko ne uradi sedam stvari (ukoliko postoje samo tri stepenika, osoba će ipak napraviti sedam koraka). Brojanje može biti dobar način odvlačenja pažnje dok idete do automobila ili se penjete stepenicama do posla. Ukoliko to ne utiče na vaše svakodnevne aktivnosti ili na aktivnosti drugih ljudi, to je sasvim u redu. Međutim, ako brojeve jednostavno ne možete “izbaciti” iz glave, bilo bi dobro da zatražite pomoć stručnog lica.

 

Organizovanost

Osobe koje imaju OKP, organizovanost i urednost mogu dovesti do nivoa perfekcionizma. Stvari su organizovane simetrično, nisu jedna preko druge, ne dodiruju se ili su organizovane po određenom numeričkom obrascu. Ovakvo ponašanje najčešće pokreće opsesivnost o redu i simetriji. Ukoliko stvari nisu organizovane na ovaj način, osoba može dobiti napade panike ili anksioznosti. Ona će pokušati i da “sredi” bilo čiji, primjera radi, sto, bez obzira da li je riječ o poznaniku ili strancu.

 

Strah od nasilja

Skoro svakom se desi da pomisli o mogućnosti da bude izložen nasilju ili nekoj drugoj vrsti nesreće. Što više pokušavamo da izbjegnemo ovakve misli, one se sve više vraćaju, a to je posebno slučaj kod osoba koje imaju OKP. One pokušavaju “snažnije” da suzbiju ovakve misli ili mogu intenzivnije reagovati na njih, jer ih smatraju neprihvatljivima. Bitno je shvatiti da svi ponekad imaju tmurne misli, ali ukoliko zbog konstantnog razmišljanja o mogućnosti da vas neko može opljačkati izbjegavate javna mjesta (recimo parkove) ili ukoliko ste zabrinuti za bezbjednost člana porodice (majke, oca, brata) i zovete ih nekoliko puta dnevno da provjerite da li je sve u redu – to može biti znak OKP-a.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info