8 najčešćih grešaka koje pravite prilikom upotrebe figara

0

Frizura sa loknama izgleda krajnje sofisticirano i svaka žena bi je trebala, s vremena na vrijeme, napraviti. Savršena “alatka” za savršene lokne je figaro. I vjerovatno ga već duži period imate.

Međutim, sigurno ste primjetili da su lokne koje vam frizerka napravi mnogo ljepše i duže traju od onih koje sami napravite. I za to postoji razlog! Donosimo vam neke od najčešćih grešaka pri upotrebi figara koje su možda baš uzrok tog problema.

Nepripremljena kosa


Da biste dobili savršene lokne, kosu prethodno morate pripremiti. Operite je i nanesite sredstvo za zaštitu od toplote. Nakon toga je osušite. Tek kada je kosa potpuno suha možete da počnete sa potrebom figara. Uvijajte pramen po pramen. Svaki uvijeni pramen pošpricajte lakom za kosu.

Uvijanje kose na pogrešnu stranu


Za prirodniji izgled frizure kosu izvijajte ka vani. Znači, u smjeru kazaljke na satu sa desne i obrnuto sa lijeve strane.

Uvrtanje figara umjesto kose


Najčešća greška bi bila uvijanje figara oko pramenova. Pravilno je da postavite figaro na korjen kose i onda pramen uvijete oko njega. Na ovaj način ćete dobiti predivne lokne, ali i volumen.

Pogrešan izbor veličine figara


Figaro možete da nabavite u raznim veličinama, ali idealan je onaj sa prečnikom od 2.5 cm. Ako želite krupnije lokne, uzimajte veće pramenove kose.

Uzimanje previše kose odjednom


Ako uzimate previše kose odjednom, kosa će vam ostati polovično uvijena. To se dešava zato što toplota ne može da bude ravnomjerno raspoređena po kosi. Da biste dobili što prirodniji izgled, uzimajte pramenove različite debljine.

“Jeftina kupovina”


Ne štedite kada kupujete novi figaro. Vodite računa da je kvalitetan, jer ćete na taj način spriječiti oštećenje i elektrisanje kose.

Predugo držanje figara u kosi


Da bi kvalitetno uvio kosu, figaro mora da proizvodi visoku temperaturu. Za početak mu smanjite radnu temperaturu. Ukoliko vidite da nema efekta, pojačajte, ali budite oprezni da ne oštetite kosu. Ako imate slabiju kosu, nemojte ga držati duže od tri do četiri sekunde.

Dodirivanje kose odmah nakon kovrdžanja


Nakon što ste uvili kosu, morate sačekati da se u potpunosti ohladi prije nego li je “razbarušite”. Nakon toga je pošpricajte lakom za kosu kako bi se lokne što duže zadržale.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info