8 fantastičnih boja za vašu spavaću sobu

0

Boja zidova može imati veliki uticaj na vaše raspoloženje, ali ona može vizuelno smanjiti ili povećati životni prostor. Ukoliko se radi o krečenju spavaće sobe, morate imati u vidu kvadraturu sobe, količinu prirodne svjetlosti u njoj te boju već postojaćeg namještaja. Donosimo vam osam odličnih nijansi koje će vas opustiti te pomoći da napunite baterije za sledeći dan.

 

Nova nijansa sive

Siva boja zidova godinama je trend, ali trenutno su najpopularnije one sa nijansama ljubičaste i boje opala. Međutim, imajte u vidu da siva boja nije neutralna kakvom je svi smatraju. Svjetlije nijanse sive mnogo su jednostavnije za kombinovanje i ne izazivaju onaj hladni, industrijski osjećaj. Ona savršeno ide uz metalne komade namještaja, ali i uz puno drvo ili vunu.

 

Nijanse koje ćete obožavati: Blijedo ružičasta ili koralna

Ako želite da vam soba odiše romantičnom atmosferom, izaberite nježnije nijanse blijedo ružičaste ili koralne boje. One će osvježiti spavaću sobu i unijeti notu ženstvenosti te predivno izgledaju pod prigušenim svjetlom. Ipak, ne prejerujte sa namještajem slične ili iste boje, jer će vam soba izgledati kao ona iz kuće za Barbi lutke. Da biste uspostavili ravnotežu, dodajte sive ili bijele detalje poput noćnog stolića ili police za televizor.

 

Tamno zelena nijansa za opuštanje

Da li ste u potrazi za mjestom koje će vas opustiti nakon napornog radnog dana? Vrijeme je da prestanete sa potragom te od svoje sobe napravite vlastitu oazu mira. Idealna nijansa za opuštanje je tamno zelena. Namještaj i parketi od svijetlog drveta kao i čisto bijela posteljina savršeno se slažu sa zidovima pomenute boje. U slučaju da soba ima previše svjetlosti, nipošto nemojte da je krečite u ovu boju, jer će izgledati kao da je isprana.

 

Energična crvena

Jarko crvena boja zidova može biti veoma stimulirajuća pa je često ne preporučuju za spavaću sobu. Međutim, ako je ipak želite, izaberite boju cigle. Ona će učiniti da vaše tijelo izgleda privlačnije, jer se tonovi kože savršeno slažu sa zagasitim nijansama crvene.

 

Sofisticirani plafon

Rijetko ćete u spavaćoj sobi vidjeti crne zidove, jer mnogi misle da će izgledati soba biti tamna poput pećine. Međutim, možete dobiti potpuno suprotan efekat, ako plafon okrečite u crno. Na taj način ćete imati osjećaj kao da je bezgranično nebo iznad vas. U ovakvoj sobi namještaj treba da bude siv ili bijeli te se nipošto ne preporučuju jarke boja.

 

Stvorite morski ugođaj uz zagasito plavu nijansu

Ova nijansa idealna je za bilo koju prostoriju u vašem domu, ali opet, zbog svojih opuštajućih tonova, savršena je za spavaću sobu. Zagasito plava u sobu će unijeti dašak prirode i osvježiti, inače sumorni, prostor. Ne kombinujte je sa živim bojama, nego sa pastelnim, nijansama sive i bijelom bojom.

 

Zemljane nijanse

Okrečite zidove u svijetlo smeđe nijanse kako biste napravili initimni prostor u kojem ćete uživati. Ovu nijansu možete kombinovati sa bilo kojim stilom enterijera, od modernog do tradicionalnog. Dodajte vuneni tepih ili uzglavlje iznad kreveta u boji vanile, jer će se savršeno uklopiti sa svijetlim, braon tonovima.

 

Nijanse koje uvijek pružaju osjećaj kao da ste kod kuće

Ima nešto u predivnim zlatnim nijansama, koje su kombinacija limun žute i braon boje, jer bude osjećaj pripadnosti i sigurnosti. One savršeno izgledaju okupane sunčevim zrakama, ali i uveče, pod vještačkim svjetlom. Pazite da prilikom krečenja ne odaberete pogrešnu nijansu, jer prejaka žuta budi čula i nipošto nije za spavaću sobu. Uvijek počnite sa dvije nijanse svjetlije boje kako biste bili sigurni da nećete pogriješiti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info