9 hemikalija koje svakodnevno uništavaju vaše zdravlje

0

Svakodnevno se susrećete sa raznim hemikalijama koje su, uglavnom, veoma opasne po vaše zdravlje. Saznajte sa kojih devet se najčešće susrećete, koliko su štetne i kako možete njihovo štetno djelovanje bar malo ublažiti.

 

Dioksini

Predstavljaju visoko toksičnu grupu hemikalija koje se mogu naći gotovo svuda. Ima ih u vazduhu, zemlji, hrani, a posebno u mesu, ribi i mliječnim proizvodima. Dugotrajna izloženost dioksinima može dovesti do pada imuniteta, bolesti jetre i problema s kožom. U najtežim slučajevima može doći i do nastanka raka. Da biste bar donekle spriječili trovanje ovim hemikalijama, potrudite se da imate raznovrsnu ishranu.

 

Arsen

Opštepoznato je da je arsen veoma otrovan, zar ne? Pa zašto se onda nalazi u hrani i vodi? Arsen može otežati proces razgradnje šećera u vašem organizmu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se u domove ugradi visoko-kvalitetni filter za vodu koji garantovano eliminiše arsen.

 

Ftalati

Ftalati su poznati po tome što se nalaze u većini kozmetičkih preparata, igračkama i predmetima od plastike. Smatra se da utičnu na pojavu neplodnosti kod muškaraca, remete hormonalni balans te izazivaju oštećenja jetre, bubrega i pluća. Drugim riječima, obična krema za ruke (koja sadrži ftalate) može vam ozbiljno narušiti zdravlje. Jedino rješenje je da bacite sve što sadrži ove hemikalije.

 

Živa

Dobra stvar je to što su mnoge zemlje napokon prepoznale opasnost kada je u pitanju ovaj teški metal te se bore da se nađu adekvatno rješenje za zagađenje koje izaziva. Nalazi se u raznim vrstama ribe kao što su tuna i sabljarka, ali i u vazduhu, nakon spaljivanja raznog otpada. Merkur može ozbiljno da ošteti srce, mozak, pluća i imuni sistem ljudi, bez obzira na uzrast. Izbjegavajte kretanje na mjestima koja su blizu deponija te ne jedite ribu za koju niste sigurni da je uhvaćena u “sigurnim” vodama.

 

Olovo


Ovo je još jedna supstanca za koju svi znaju da je otrovna pa, opet, mnogobrojne stare farbe ga sadrže. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na veliki oprez prilikom uklanjanja stare farbe. Takođe ga ima u akumulatorima, antikorozivnim sredstvima, benzinu i mnogim drugim tehničkim stvarima sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. Trovanje olovom može dovesti do izražene glavobolje, vratoglavice, čak je moguća koma, a u onim najtežim slučajevima i smrt. I u ovom slučaju potrudite se da nabavite filter za prečišćavanje vode te vodite računa da kupujete proizvode koji ne sadrže olovo.

 

Perfluorooktanska kiselina

Nalazi se u teflonu. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da izbacite sve teflonske proizvode. Njihova upotreba utiče na plodnost kod žena kao i na prevremeni porod.

 

Glikol etera

Ova hemikalija nalazi se u mnogim preparatima za čišćenje. Utiče na plodnost kod mučkaraca. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje izbjegavanje svih proizvoda koji u sebi imaju sastojke kao što su 2-butoksietanol (EGBE) i metoksidiglicol (DEGME).

 

Bisfenol A ili BPA

Ovo je hemikalija koja utiče na pravilan rad hormona i koja se povezuje sa neplodnošću kod muškaraca, dijabetesom, srčanim oboljenjima, agresivnim ponašanjem kod djece i drugim oboljenjima. Hemikalija se koristi u proizvodnji određenih vrsta plastičnih boca i većine konzervi u koju se pakuje konzervirana hrana.

 

Atrazin

Atrazin je pesticid koji se koristi za uništavanje korova i kao takav, nerijetko završi u zemlji te kontanimira vodu za piće. Trovanje atrazinom može dovesti do pojave raka i gubljenja reproduktivne sposobnosti. Kako biste ovo izbjegli, koristite preparate bez pesticida i kupite filter za prečišćavanje vode.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info