10 kućnih lijekova za prirodno olakšanje anksioznosti

0

Ukoliko simptomi anksioznosti ometaju vaš svakodnevni život, razmislite o sledećim jednostavnim promjenama u načinu života koje su dokazano prirodni lijekovi protiv ovog poremećaja.

 

Pokušajte popiti 3 šolje čaja od kamilice kada ste anksiozni

Zašto? Kamilica sadrži dvije hemikalije koje utiču na opuštanje, apigenin i luteolin. Istraživanja pokazuju da su pacijenti koji su uzimali suplemente kamilice osam sedmica imali značajan pad simptoma anksioznosti.

 

Unosite izumeđu 1 i 3 grama omega-3 masnih kiselina dnevno

Zašto? Postoje dokazi da omega-3 masne kiseline mogu olakšati simptome anksioznosti i popraviti raspoloženje smanjenjem nivoa hormona stresa, kortizola ili adrenalina, u organizmu.

 

Udahnite lavandu

Zašto? Istraživanja pokazuju da masaža esencijalnim uljem lavande snižava nivo aniksioznsti, ali i sistolni pritisak. Dodajte par kapi esencijalnog ulja lavande na jastučnicu ili u kupku. Takođe, možete par kapi dodati i u ključalu vodu te udisati paru.

 

Dodajte L-lizin u ishranu

Zašto? L-lizin je amino kiselina, ali i jedan od gradivnih “blokova” neurotransmitera. Istraživanja pokazuju da osobe koje uzimaju suplemente ove amino kiseline imaju smanjen nivo hormona stresa i simptoma anksioznosti. Najbolji izvori L-lizina su meso, riba i pasulj.

 

Pokušajte da boravite na suncu 15 minuta dnevno

Zašto? Zato što je to najbolji način da prirodnim putem podignete nivo vitamina D koji može smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Kratka petnaestominutna šetnja ne samo da će vam pomoći da se osjećate bolje metnalno već i da ostanete u dobroj formi.

 

Dvadeset i jedna minuta vježbanja potrebna je da se smanje simptomi anksioznosti

Zašto? Vježbanje će vam pomoći da se osjećate dobro, jer kada vježbate dolazi i do oslobađanja endorfina, hormona sreće. Istraživanja pokazuju da je dovoljna dvadeset i jedna minuta fizičke aktivnosti (trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla) kako bi se smanjili nivo stresa i anksioznosti.

 

Kupka sa gorkim solima

Zašto? Smirujuća topla kupka pomaže vam da se opustite, a podizanje tjelesne toplote može pomoći u regulisanju raspoloženja i anksioznosti. Za dodatne koristi, u kupku dodajte gorku so. Istraživanja pokazuju da magnezijum sulfat iz gorke soli snižava visok krvni pritisak i smiruje anksioznost. Takođe, u kupku možete dodati par kapi eteričnog ulja lavande ili vanile, jer će vam pomoći da se još više opustite.

 

Smanjite unos kofeina

Zašto? Kofein podiže nivo energije, ali može i da vas učini nervoznima i anksioznima. Ukoliko ne možete u potpunosti da ga izbacite, pokušajte bar da samnjite unos. I, to se ne odnosi samo na kafu već i na druge prehrambene proizvode. Čokolada, gazirana pića i drugi konditorski proizvodi samo su neki od njih.

 

Analizirajte svoje prehrambene navike i pripazite na:

  • Kofein, alkohol, dodani šećer, jer dokazano pogoršavaju anksioznost.
  • Nedostatak magnezijuma, vitamina B12 i cinka, jer se povezuju sa simptomima anksioznosti.

 

Jedite namirnice koje ublažavaju anksioznost

  • Borovnice i breskve sadrže hranjive materije koje ublažavaju stres i imaju umirujuće dejstvo
  • Integralne žitarice bogate su magnezijumom i triptofanom, amino kiselinom koju vaše tijelo pretvara u serotonin za koji se zna da poboljšava raspoloženje.
  • Namirnice koje pomažu u regulisanju i smanjenju nivoa hormona stresa kortizola: namirnice bogate vitaminom C, omega-3 masnim kiselinama i magnezijumom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info