4 čudne stvari koje šećer radi vašem tijelu

0

On je sastojak mnogobrojnih prehrambenih proizvoda i nekada se čini da ga je apsolutno nemoguće izbjeći, Ipak, postoje načini da se i to uradi, a u nastavku pogledajte kakav on, zapravo, ima uticaj na vaš organizam.

Šećer stvara naslage sala oko vaših organa


Fruktoza, komponenta konzumnog šećera i visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa, pokreće vašu jetru da efikasnije skladišti masti i to na prilično čudnim mjestima. Tokom vremena, ishrana bogata fruktozom može dovesti do stvaranja masnih naslaga oko jetre, preteče oboljenja masne jetre.

Šećer u vašem tijelu stvara preduslove za dijabetes


Istraživanja pokazuju da za svakih dodatnih 150 kalorija iz šećera dostupnih po osobi dnevno, učestalost dijabetesa raste za 1.1%.

Ima štetan uticaj na srce


Oboljenja srca i dijabetes neraskidivo su povezani: oboljenja srca i moždani udar prvi su uzrok smrti kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Šećer stvara “zategnute” krvne sudove


Dodani šećer uzrokuje stvaranje viška insulina u krvi, koji uzima danak na vašim arterijama. Hronično visok nivo insulina uzrokuje brži rast mišićnih ćelija oko krvnih sudova odnosno brži nego normalno. Ovo izaziva zategnutost zidova arterija što vas stavlja pod veći rizik od visokog krvnog pritiska, a samim tim i od srčanog ili moždanog udara.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info