Tajne koje kozmetička industrija ne želi da saznate

0

Ona ima preko milijardu klijenata i jedna je od najjačih svjetskih industrija. Ipak, da nije sve tako “divno, krasno i ružičasto”, poznato je već odavno.

Postoje mnogobrojne teorije zavjere, ali sljedeće tajne su činjenice koje su nedavno izašle na vidjelo.

Jedina razlika između poznate i manje poznate kozmetike?


“Fensi” pakovanje. Cijena ne diktira uvijek kvalitet. Kada je riječ o poznatim markama šminke, većina ih koristi iste sastojke kao i manje poznate marke. Vi ne kupujete, zapravo, šminku već pakovanje i “ime”.

Želite da izgledate mlađe?


Koristite kreme i serume koji sadrže derivate vitamina A, kao što su retinol i retinal. Sljedeći najefikasniji sastojak? L-askorbinska kiselina.

Mnogi proizvodi su opasni po zdravlje!


Skoro jedan od pet kozmetičkih proizvoda sadrži tragove formaldehida, poznate kancerogene supstance. Iako se još uvijek “vijeća” da li je izlaganje pomenutoj supstanci štetno ili ne, vi je možete zaobići u širokom luku izbjegavanjem proizvoda na čijoj se listi sastojaka nalaze: DMDM hidantoin, imidazolidinil urea, diazolinidil urea, natrijum hidroksimetilglicinat ili bronopol.

Olovni karmin


Vjerovali ili ne, istraživanje koje je obavljeno prije par godina pokazalo je da preko 400 popularnih nijasni karmina sadrži olovo.

Magična krema


Da, ona postoji i usporava proces starenja kože i do 90%, ali je samo jedna od deset žena koristi. Pitate se šta je u pitanju? Krema ili losion za sunčanje.

Losion u spreju


Da, on se mnogo lakše nanosi, ali imajte u vidu da prilikom nanošenja postoje i velike šanse da udišete štetne hemikalije koje završavaju u vašim plućima i krvotoku. Ukoliko se, ipak, odlučite da koristite losion za sunčanje u spreju, prvo ga našpricajte u ruku pa onda nanosite.

Investirajte u oruđe


Kvalitetne četkice vam pomažu da šminku nanesete ravnomjerno kako biste dobile što prirodniji izgled. Čak ni najskuplja ili najbolja šminka neće izgedati dobro ako je nanosite četkicama sumnjivog ili osrednjeg kvaliteta.

Puder protiv korektora


Ukoliko pokušavate da sve nepravilnosti prekrijete puderom, on će naglasiti bore i nećete izgledati prirodno. Kada je riječ o puderu, manje je više. Za sve druge stvari tu je korektor.

Šta to miriše?


Nažalost, ne postoji način da saznate. Mirisi se smatraju poslovnom tajnom u većini svjetskih zemalja te kompanije riječ “miris”, na listi sastojaka, mogu zamijeniti bilo kojom mirisnom hemikalijom koju imaju na raspolaganju.

Krema za područje ispod očiju


Ništa drugo do hidratantna krema koja se prodaje u duplo manjem pakovanju i po skoro pa duploj cijeni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info