5 šoping navika koje trebate eliminisati

0

Naime, često se dešava da kupite stvari koje vam zapravo i nisu neophodne, uhvatite se da posjedujete skupu sezonsku stvar, a povremeno se desi i da kupite stvari koje, ruku na srce, ne možete priuštiti. Međutim, postoji razlika zbog čega povremeno (zapravo, veoma rijetko) postajete žrtva ovakve prakse i razvijanja navika koje mogu uticati na debljinu vašeg novčanika i osjećaj za stil.

 

Žrtvujete stvari iz stvarnog života zbog mode

Koliko god da obožavate modu i kupovinu i koliko god da ih shvatate ozbiljno, budimo realni: par markiranih čizama ili cipela nije važniji od pola mjesečne plate, plaćanja računa ili kupovine hrane za tekući mjesec. Zaista želite te čizme? Izdvajajte malo novca svakog mjeseca te ih na kraju, bez grižnje savjesti, kupite.

 

Konstantno kupujete stvari koje ne idu uz vaš životni stil

Nema ništa loše u tome da se, s vremena na vrijeme, počastite i nekim nepraktičnim komadom, ali je zaista loša navika ukoliko konstantno kupujete stvari koje se ne uklapaju u vaš životni stil. Ne nosite štikle na posao? Onda nije ni mudra ideja da investirate u skupe cipele koje su vam se svidjele na “prvu”. Imate tačno određen kod oblačenja na poslu? Onda izbjegavajte kupovinu odjeće koja se neće uklopiti u taj stajling. Zašto trošiti novac na stvari koje ćete veoma rijetko koristiti?

 

Ne vodite se pravilom “da prenoći”

Ovo je česta greška koju skoro svi prave, ali je i savjet koji će vam pomoći da nikada ne zažalite zbog onoga što ste kupili. Svaki put kada želite kupiti nešto što vam se sviđa, ali što vam u datom trenutku nije neophodno, vratite dotičnu stvar na policu (ili je izvadite iz korpe) i sačekajte puna 24 sata. Ukoliko ne možete prestati razmišljati o dotičnoj stvari, onda je to znak da biste trebali investirati u istu. Iznenadili biste se koliko često zaboravljate na stvari koje ste skoro pa kupili, kada odvojite malo vremena (i rastojanja) između vas i date stvari.

 

Ne tretirate velike kupovine kao takve

Razmislite o tome: kada neko kupi novi auto ili stan, onda ne kupuje i gomilu manjih stanova ili auta nakon par mjeseci, zar ne? Dakle, ukoliko kupite skupu torbu, zašto onda kupovati još pet jeftinijih nakon par sedmica ili mjeseci? Kajaćete se zbog skupe torbe koju ne koristite tako često, ali i zbog jeftinijih za koje znate da vam zapravo i nisu trebale.

 

Sezonska groznica

Da budemo jasni: niko ne kaže da svaka kupovina treba biti nešto “klasično” što će trajati dok je “svijeta i vijeka” (gdje je zabava u svemu tome?), ali svakako se slažemo da je trošenje prilično velike sume novca na stvari koje su in samo jedne sezone prilično nesavjesan način razmišljanja i ponašanja. Zašto? Zato što postoje veoma velike šanse da, nakon što sezona prođe, počnete osjećati grižnju savjesti, jer ćete uvidjeti da se “razmetanje” desilo djelimično zbog neposrednosti da posjedujete nešto prestižno, a ne zbog toga što vam se dotična stvar istinski i svidjela.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info