4 načina da izbjegnete neugodan miris stopala

0

Na vašim stopalima se nalazi više od pola miliona znojnih žlijezda pa uopšte nije nikakvo čudo zbog čega dolazi do znojenja stopala prilikom nošenja cipela, čizama, patika i druge zatvorene obuće.

Ipak, postoji i nekoliko načina na koje sam proces možete malo “usporiti” i izbjeći pojavu znojenja stopala i nastanka neprijatnih mirisa.


Cipelama je potrebno vrijeme da “dišu” – potrebno im je najmanje 24 sata kako bi se osušile pa bi bilo mudro da ne nosite iste svaki dan.


Kako biste eliminisali neugodan miris, par puta sedmično potapajte stopala u toplu vodu na petnaestak minuta. U vodu dodajte četiri do šest kapi esencijalnog ulja čajevca, jer ono djeluje kao antimikrobno sredstvo.


Pamučne čarape mogu uticati na pretjerano znojenje stopala pa bi bilo dobro da koristite alternativu, kao što su čarape na bazi mješavine najlona i pamuka ili vune.


Ukoliko obuću stavljate u cipelarnik odmah nakon izuvanja, vi zapravo pospješujete razmnožavanje gljivica (kojima odgovara tamno mjesto). Najbolje je da obuću držite 24 sata na mjestu gdje ima dovoljno vazduha, kako bi se ona osušila pa je tek onda ubacite u cipelarnik.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info