9 najvećih grešaka koje pravite pri sređivanju noktiju

0

Sređivanje noktiju kod kuće je brže i mnogo jeftinije nego da idete u kozmetički salon. Međutim, par pogrešnih poteza i sav trud bude uzalud. I naravno, ponekad možete ozbiljno ugroziti zdravlje, ako pojedine stvari ne uradite kako treba. Prije nego počnete sam proces sređivanja, saznajte kojih to devet najčešćih grešaka se mogu napraviti i kako da ih popravite.

Ne koristite bazni lak


Ako smatrate da nije potrebno da u isto vrijeme koristite bazni lak i onaj za završni sjaj, griješite. Istina je da na ovaj način produžujete “vijek trajanja” običnom laku za nokte, ako prije njega stavite bazni. Nanesite vrlo tanak sloj baznog laka na svježe ispolirane nokte, a odmah potom nanesite i lak.

Kada se ova dva sloja osuše, nanesite lak za završni sjaj. Nikada ne koristite završni sjaj kao baznu osnovu, jer je on gušći i sporije se suši te nikada nećete postići željeni efekat.

Siječete zanoktice


Nikada nemojte da siječete zanoktice, jer one imaju jako važnu ulogu u zaštiti od infekcija. Naime, zanoktice su tanak sloj kože koje štite organizam od gljivica i raznih bakterija. Čim skinete taj sloj, one imaju otvoren put da napadnu vaš organizam.

Njegujte ih prirodnim uljima (ili onim za zanoktice) te koristite pogurivač za zanoktice ili, primjera radi, peškir kako biste ih vratili unazad. Takođe, ako ih siječete, samo sebi stvarate još više posla, jer će one rasti još jače i deblje nego prije.

Ne održavate pribor za nokte


Toplom vodom i tečnim sapunom redovno perite makaze, noktarice, turpije i pogurivače kako biste spriječili razvijanje bakterija. Ako ste u prilici, prije svakog korištenja ih dezinfikujte antibakterijskom tečnošću.

Nanosite predebele slojeve laka


Tanki slojevi laka su preduslov za dugotrajniji manikir. Ako ga nanosite u debelim slojevima, brže će vam se oštetiti. Sigurno je bolje nanijeti tri do četiri tanka sloja laka, nego dva debela (koliko god da vam se to brže činilo). Prilikom nanošenja slojeva, uvijek pričekajte da se prethodni osuši pa tek onda dodajte sledeći.

Protresete bočicu prije upotrebe


Na ovaj način se stvaraju mjehurići u laku i teško ga je pravilno nanijeti na nokte. Najbolje bi bilo da bočicu sa lakom protljate između dlanova kako biste ovo izbjegli.

Lakirate nokte u vlažnoj “atmosferi”


Nikada, ali nikada ne lakirajte nokte u prevlažnoj prostoriji ili, primjera radi, na balkonu dok pada kiša. Na ovaj način noktima će biti potrebna čitava “vječnost” da se osuše.

Koristite proizvode sa brzo sušenje laka


Iako vam se posao na ovaj način čini mnogo lakšim i bržim, zapamtite da brzim sušenjem laka doprinosite i bržem sušenju prirodne baze nokta. Takođe, sve što u sebi sadrži aceton dovešće do isušivanja i bržeg lomljenja noktiju.

Ako ste u žurbi, radije nanesite ulje za zanoktice, jer će ono ubrzati sušenje laka na noktima. Kada koža upije ulje tada je i lak osušen.

Ne turpijate u jednom smjeru


Pomijeranjem turpije gore – dole ćete uništiti nokat. Na ovaj način nokte tanjite i samim tim lakše pucaju. Ako želite da pravilno koristite turpiju, uvijek krećite od vrha nokta i turpijajte u samo jednom smjeru.

Kvasite ruke odmah nakon manikira


Najveći neprijatelj laka za nokte je vruća voda. Nakon manikira bar šest sati nemojte prati ništa vrućom pa čak ni toplom vodom. Takođe, dobro bi bilo da prilikom čišćenja uvijek nosite gumene rukavice kako bi vam manikir što duže ostao netaknut.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info