Četrdesete: 5 stvari koje bi svaka žena trebalo da radi!

0

Tokom fenomenalnih četrdesetih, osjećate se jednostavno nepobjedivo. One su, ipak, fantastične godine. Ali, tokom četrdesetih dešavaju se i suptilne promjene o kojima je potrebno povesti računa prije nego postanu problem (dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promjena, pada libida kao i povećanja nivoa stresa i učestalosti depresije).

Sljedećih pet preventivnih navika mogu vam pomoći da se ne samo suprotstavite pomenutim promjenama već i da ostanete zdravi, da imate više energije i da budete spremni za godine koje su tek pred vama.

Doručkujte svako jutro


Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprečavanje debljanja. Obrok na početku dana “radi u dogovoru” s metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi.

Povećajte unos kalcijuma i vitamina D


Oba su od suštinksog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje nastanka osteoporoze. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetima da unose 1 000 mg kalcijuma i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno.

Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže (riba, orašasti plodovi, pasulj, mlijeko obogaćeno D vitaminom), a ukoliko ih ne uspijte unijeti putem hrane, preporučuje se da koristite suplemente (naravno, nemojte ih unositi na svoju ruku, prvo se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom).

Držite stres pod kontrolom


Zdravo, “smireno” srce kuca brže kada udahnete i sporije kada vazduh izbacite van. Međutim, stres sprečava ovu prirodnu “srčanu frekvenciju” aktivirajući nezdrave promjene u cijelom tijelu uključujući povećanje krvnog pritiska, manjak energije i brže odumiranje ćelija.

U stvari, zbog stresa brže starite. Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekudni i onda izbacite vazduh kroz usta, svaki put kada osjetite povećanje pritiska. To aktivira nerv lutalac te opušta mišiće, srce, disajne puteve i krvne sudove.

Povećajte unos proteina


Unošenje hrane sa svim amino kiselinama neophodnih za formiranje cjelokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, pobećava nivo raspoloženja usljed čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Cilj bi vam trebao biti 100 grama proteina tokom obroka. Jaja, riba i bijelo meso najbolji su izvori.

Družite se sa prijateljicama


Druženje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može uticati i na bolje razumijevanje sa partnerom. Kada je riječ o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetima, najčešće zbog karijere i porodičnih obaveza. Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info