Zašto biste uvijek trebali imati lavandu u kući

0

Lavanda je mnogo više od prekrasne biljke koja vam može pomoći da se opustite. Zapravo, jedan je od najmoćnijih prirodnih lijekova biljnog porijekla te pomaže i kod psihičkih i kod fizičkih tegoba, a najbolje kod glavobolje, migrene, ugriza insekata, opekotina, kožnih problema, infekcija, stresa i anksioznosti.

Lavanda posjeduje ovako širok spektar iscjeljiteljskih moći zbog svog hemijskog sastava. Evo na koje je sve načine možete koristiti.

Odbijanje insekata


Miris esencijalnog ulja lavande odbojan je širokom spektru insekata, a najviše ga ne podnose komarci, mušice i moljci. Najbolje je nanositi ulje lavande na kožu, ukoliko sjedite vani tokom sezone komaraca (ne zaboravite da ga trebate razblažiti sa nosivim uljem). Osim toga, ukoliko se desi da vas ugrize insekt, na bolno mjesto nanesite ulje lavande, jer ona ima antiupalna dejstva te će ublažiti bol i smanjiti iritaciju.

Čaj


Čaj od sušenog cvijeća lavande djeluje kao odlično prirodno sredstvo za smirenje. Ukoliko ste nervozni ili pod stresom, pijte ovaj čaj. On vam može pomoći i ukoliko imate problema sa nesanicom.

Para od lavande


Ona vam može pomoći da ublažite prehladu i grip, odnosno da pročistite disajne puteve. U zdjelu sa vrelom vodom naspite četiri do šest kapi ulja. Nagnite se iznad zdjele i preko glave prebacite peškir. Zatvorite oči i udišite paru par minuta povremeno sklanjajući peškir i dižući glavu.

Akne


Dermatolozi tvrde da je esencijalno ulje lavande vjerovatno i najbolji prirodni lijek protiv akni i bubuljica. Ono eliminiše bakterije koje izazivaju početnu infekciju pomažući da se reguliše pretjerano izlučivanje sebuma te može pomoći kod uklanjanja ožiljaka koji mogu nastati od akni i bubuljica. Dodavanje manje količine ulja u kreme i druge proizvode za njegu kože povećava potencijal liječnja i izlječenja.

Glavobolja


Ukoliko često patite od glavobolje, par kapi lavande vam može pomoći. Nanesite je na sljepoočnice ili je možete nanijeti na jastuk, odnosno jastučnicu, na kojem spavate.

Perut


Učinkovitija je od bilo kojeg šampona protiv peruti! Jednostavno, napravite čaj i njime svakodnevno ispirajte kosu dok se perut ne “povuče”.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info