9 znakova da vas partner emotivno zlostavlja

0

Emotivno zlostavljanje u vezi može ostaviti mnogo veće posljedice od fizičkog. Često je iz ovakve veze nemoguće “pobjeći”. Ako ste zbunjeni i ne možete sa sigurnošću odrediti da li vas partner emotivno zlostavlja ili ne, sledećih devet znakova bi vam trebalo pomoći da “otvorite oči”.

 

Česte promjene raspoloženja

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nježnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje da galami na vas, jer ste uradili nešto što njemu nije odgovaralo. Česte promjene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom. Veza u kojoj se konstantno izmjenjuju izlivi nježnosti sa pokajničkim riječima izvinjenja nema velike šanse da opstane u budućnosti. Ako prolazite kroz sve ovo, sklonite se na vrijeme!

 

Izolacija

On pokušava da vam ograniči kontakt sa porodicom i prijateljima, jer smatra da se oni previše miješaju u vašu vezu. Ni pod koju cijenu to ne smijete da dopustite, jer ako vas odvoji od njih, bićete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

 

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i porodicu. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve. Njega ljuti i sama pomisao da ne zavisite od njega. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete srećni.

 

Česte svađe i izljevi bijesa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke nerijetko prerastu u velike svađe. Obično vas ubijedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jeste. Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički da nasrne na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, okončajte vezu.

 

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati da vas “ubije u pojam” te da pokaže koliko je on superioran u odnosu na vas. Često će prijetiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osjećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate šta da tražite.

 

Konstantno vas omalovažava

Šta god da uradite, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju. Ne dozvolite mu da vas omalovažava i cijenite sebe zbog onoga što jeste i šta ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

 

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite da usrećite svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega. Veza koja se svodi na vaše ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

 

Osjećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osjećaj bespomoćnosti veoma je česta pojava. Partner će pokušati da kontroliše sve aspekte vašeg života, uključujući provjeravanje vaše pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vrijeme. Ako se osjećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo da razmišljate. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negdje drugo.

 

Ubijedio vas je da je problem u vama

Poslije svih svađa, ubjeđivanja i omalovažavanja, počeli ste vjerovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša. Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vrijedite mnogo više od toga.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info