9 najčešćih grešaka koje pravite prilikom pranja veša

0

Pranje veša se čini kao lak posao. Razmislite! Sve što treba je da ubacite prljavi veš, pritisnete odgovarajuće dugme i kada mašina završi, izvadite ga i okačite da se suši ili ubacite u sušilicu. Zvuči stvarno jednostavno. Ali, zašto su onda vaše bijele košulje sive, a džemperi za dva broja manji nego kada ste ih ubacili u mašinu? Razlozi su mnogobrojni, a rješenje jednostavno. Donosimo devet najčešćih “propusta” i kako da ih riješite.

 

Nemate osjećaja prilikom skidanja mrlja sa odjeće

Mrlju na odjeći nikada nemojte grubo trljati već lagano “tapkajte”. Budite nježni i taktični. Čim je primijetite, reagujte. Uvijek koristite bijelu krpu da ne biste napravili još veću štetu.

 

Previše deterdženta

Obično se držite uputstva te u veš stavljate preporučenu dozu deterdženta. Pokušajte da prepolovite, jer je poznato da velika količina stvara pjenu koja ne dozvoljava da se veš u potpunosti ispere.

 

Pogrešno punjenje mašine

Postoji tačan redoslijed punjenja mašine. Prvo ubacite manje zaprljane stvari, a zatim one prljavije.

 

Ne poštujete natpise na etiketama

Odjeća koja na sebi ima oznaku “hemijsko čišćenje” ne bi trebala da se pere u mašini. Naravno, možete je očistiti nakvašenom krpom, ali oprezno. To važi za svilenu ili lanenu odjeću. Držite se instrukcija sa etikete ukoliko se radi o koži, antilopu ili osjetljivoj svilenoj odjeći.

 

Ne zakopčavate rajsferšlus do kraja

Metalni rajsferšlus, ukoliko nije zakopčan do kraja, može  prilikom pranja oštetiti ostalu odjeću koja se nalazi  u mašini za veš.

 

Nepravilno perete košulje

Odvojite vrijeme kako biste otkopčali dugmad na košuljama. Ukoliko ostanu zakopčana, postoji mogućnost da će se dugmad prilikom pranja oštetiti.

 

Previše izbjeljivača

Izbjeljivač je prejako hemijsko sredstvo koje može biti veoma opasno za zdravlje (kožu i disajne organe). Nema potrebe da mrlje od krvi, kafe ili voća tretirate ovom opasnom hemikalijom. Opredijelite se za neko od mnogobrojnih prirodnih sredstava pomoću  kojih ćete postići isti rezultat.

 

Nepravilno podešena mašina

Mašina mora da bude postavljena na ravnu površinu kako bi se izbjeglo njeno pomijeranje  tokom pranja. Jake vibracije prilikom pranja, a posebno centrifugiranje, pomjeriće mašinu, ako nije dobro namještena.

 

Nepravilno korištenje i održavanje sušilice

Ako imate više “tura” veša za sušenje, čim se jedna osuši, odmah stavite drugu. Nije potrebno da ona “hladi” nakon rada, jer je mnogo efikasnija i bolje suši kada je već zagrijana. Takođe, na ovaj način trošite i manje struje. Kada je posao završen, obavezno ostavite vrata sušilice otvorena kako bi se bubanj osušio.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info