5 napitaka za detoksikaciju na bazi vode

0

Sama voda odličan je način da pomognete organizmu da se riješi toksina, ali uz par jednostavnih sastojaka, voda može postati fantastično piće za detoksikaciju čija je efikasnost neupitna. U zavisnosti od vaše strategije detoksikacije, ovakvu vodu možete piti svakodnevno. Svaki od navedenih sastojaka obezbijediće nešto drugačije koristi pa ih birajte prema određenom cilju koji imate. Napitke je najbolje praviti uveče i čuvati ih u frižideru preko noći.

 

Voda sa jabukama i cimetom

Cimet pomaže u stimulisanju organa da se sami detoksikuju, a jabuka obezbjeđuje prirodne vitamine i minerale neophodne za zdravlje organizma. Ovaj napitak je bolji od same vode, jer je koristan podsticaj za detoksikaciju. Pomiješajte sastojke u omjeru 1:1:1, što znači – u litru vode ide jedna, tanko isječena jabuka i jedan štapić cimeta.

 

Voda sa krastavcem, limunom i nanom (poznata i kao Sassy voda)

Svi bolji programi detoksikacije uključuju krastavac, zbog njegovog sastava – u njegov sastav ulazi uglavnom voda (oko 90%) što ga, između ostalog, čini i odličnom namirnicom za hidrataciju organizma. Limunska kiselina odlična je za detoksikaciju probavnog trakta, a nana u ovom konkretnom slučaju služi da poboljša okus. U tri litre vode dodajte tri tanko isječena limuna, pola krastavca srednje veličine i desetak listova svježe nane.

 

Jednostavna voda za detoksikaciju

Ujutro, na prazan želudac, popijte čašu vode u koju ste “ubacili” svježe cijeđeni sok od pola limuna. Ujutro ste najviše dehidrirani, a ovaj napitak, osim što aktivira probavni sistem i pomaže mu da se pripremi za dan koji je pred njim, pomaže vam i da hidratizirate organizam.

 

Voda sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće je zgodna pomoć za detoksikaciju te je dobro da ga imate u kući. Ono može pomoći u eliminisanju toksina iz krvi i jetre, stimulisanju kretanja limfne tečnosti kao i kod probave. Kako bi ovaj napitak bio što ukusniji i korisniji, u dvije litre vode dodajte jedan tanko isječen limun, pola tanko isječenog krastavca, tri kašike jabukovog sirćeta i četiri lista nane (nije obavezno).

 

Voda za mršavljenje

Kako biste očistili organizam, ali ujedno i poboljšali proces eliminisanja suvišnih kilograma, onda je ovaj napitak baš za vas. U litri vode pomiješajte tri kriške grejpfruta, jednu mandarinu, pola sitno isječenog krastavca i dva lista nane. Grejpfrut sadrži vitamin C koji organizmu pomaže da masti pretvori u energiju. Mandarina povećava osjetljivost na insulin, stabilizuje nivo šećera u krvi i podstiče sagorijevanje masti. Krastavac smanjuje nadimanje i zadržavanje vode u organizmu. I, na kraju, nana smiruje stomak i poboljšava probavu. Za najbolje rezultate, pijte čašu (250 ml) napitka prije svakog obroka u trajanju od deset dana.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info