4 stvari koje nikada ne trebate raditi u krevetu

0

Kontrola podsticaja izuzetno je efikasna kod mnogih žena koje pate od hronične nesanice. Međutim, ako imate povremene noći lošeg sna, pridržavanje kontrole podsticaja može spriječiti hroničnu nesanicu u budućnosti.

Kratkoročna “bol” kao što je, primjera radi, ustajanje iz kreveta u dva ujutro kada se samo prevrćete po krevetu može donijeti dugoročni dobitak – bolji san. Ukoliko vam je to cilj, obratite pažnju na sledeće stvari koje ne biste trebali raditi u krevetu.

Nemojte samo ležati u krevetu


Izležavanje je sasvim u redu, ali nemojte to raditi na krevetu na kojem spavate. Ukoliko ležite više od dvadeset minuta bez sna, ustanite i idite negdje drugo – idealno, izvan spavaće sobe ili bar ustanite s kreveta i premjestite se na drugi, ako živite u garsonjeri – i radite nešto što je opuštajuće, uz prigušena svjetla.

Izbjegavajte elektronske uređaje


Nemojte koristiti “ekrane” pola sata prije spavanja (telefon, računar, tablet računar, TV), kada odete na spavanje ili kada ustanete iz kreveta, jer niste mogli zaspati. U te svrhe koristite knjigu, časopis ili bilo šta drugo što vas opušta. Nakon dvadeset minuta prestanite sa upražnjavanjem i ove aktivnosti i lezite.

Prestanite provjeravati koliko je sati


Provjeravanje sata kako biste vidjeli da li je prošlo dvadeset minuta prije nego ustanete iz kreveta ili odete u krevet nije preporučljivo. Umjesto toga, dok ležite i kada shvatite da još niste zaspali ili kada počnete da se frustrirate ili imate veoma aktivan poces razmišljanja, to je zapravo znak da je prošlo oko dvadeset minuta i da treba da ustanete.

Ne vraćajte se u krevet dok ne budete pospani


I ako se vratite u krevet i ne zaspite, ustanite i ponovite cijeli proces. Postoji vjerovatnoća da ćete noć ili dvije, tu i tamo, provesti izvan kreveta, jer vam se ne spava. Da, to će se dogoditi, ali što se češće budete vraćali u krevet i ležali u njemu to ćete više oslabiti negativnu vezu između “kreveta” i “spavanja”. Pridržavajte se toga.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info