8 mirisa koji vas čine srećnima

0

Nemojte nikada potcijeniti moć mirisa! Osim što će vam “probuditi” tijelo i duh, određeni mirisi vam mogu pomoći i da se osjećate fantastično. Evo i koji.

 

Bor

Istraživanja pokazuju da ovaj prazični miris, koji se najčešće povezuje sa zimskim praznicima, pomaže da se samnji stres. Jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv anksioznosti i depresije jeste boravak u prirodi, a istraživanja pokazuju da šetnja crnogoričnom šumom najefikasnije ublažava pomenute poremećaje.

 

Citrusi

Ukoliko je potrebno da vas nešto “podigne” pokušajte sa mirisanjem citrusa. Njihov miris dokazano povećava stepen budnosti, a istraživanja pokazuju da posebno miris limuna smanjuje stres i ostavlja pozitivan uticaj na organizam.

 

Losion za sunčanje

Ukoliko vas miris losiona ili kreme za sunčanje podsjeća na predivne sunčane dane ili egzotične destinacije, niste jedini. Pozitivni efekti ovog mirisa ukorijenjeni su u njegovoj povezanosti sa bezbrižnim danima odmora, kada niste pod stresom i pritiskom, ali i kada ste tipično opušteniji i srećniji nego obično.

 

Svježe pokošena trava

Bez obzira da li kosite travnjak ili ne, istraživanja pokazuju da miris svježe pokošene trave pomaže da se opustite pa čak i da se osjećate radosnije. Miris je toliko snažan da sprečava smanjenje mentalnog pada tokom starenja.

 

Cvijeće

I to ne bilo koje, već lavanda i jasmin. Naime, lavanda ima veoma umirujuće dejstvo pa čak ublažava nesanicu i depresiju, a miris jasmina dokazano poboljšava raspoloženje.

 

Ruzmarin

Primarno poznat kao poboljšivač okusa, istraživanja pokazuju da ruzmarin poboljšava i moć mozga. Naime, on pomaže da se zapamte kompleksniji zadaci i događaji, a naučnici vjeruju da bi ova biljka mogla pomoći i kod liječenja gubitka pamćenja.

 

Nana

Ulje lišća nane poznato je po svojoj sposobnosti da podigne raspoloženje i stimuliše um i tijelo. Istraživanja pokazuju da sportisti koji koriste miris nane kao “stimulans” imaju poboljšane sportske performanse.

 

Dječiji puder

Ukoliko volite miris dječijeg pudera, vjerovatno imate nostalgični “odgovor”. Stručnjaci kažu da nas ovaj miris podsjeća na sigurnost i bezbjednost koju smo imali kao djeca; kod roditelja, on pobuđuje srećne memorije na doba kada su im djeca bila mala.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info