6 načina da izliječite glavobolju

0

Znakovi glavobolje svima su dobro poznati – pulsiranje, pritisak i bol. Naravno, u ovakvim situacijama tableta se čini kao najbolje rješenje. Međutim, ona bi vam uvijek trebala biti zadnja mjera (zbog nuspojava). Prije nego posegnete za njom, isprobajte neke od naučno dokazanih tehnika koje pomažu u slučajevima glavobolje.

 

Popijte kafu

Da, istina je. Kafa može biti lijek protiv glavobolje. Ukoliko ne možete funkcionisati bez jutarnje kafe, onda postoje i velike šanse da ćete iskusiti povlačenje kofeina u vidu glavobolje. Ipak, dobra je vijest što šolja kafe može stati na kraj adenozinu, hemikaliji koja izaziva zapaljenje krvih žila, usljed čega dolazi do neželjenog bola.

 

Užina

Sledeći put kada vas bude mučila glavobolja, zapitajte se kada ste zadnji put jeli. Pad šećera u krvi često može izazvati glavobolju pa čak i vrtoglavicu. Iako je najbolja odbrana unošenje redovnih obroka, ukoliko imate “gust” raspored, to često nije izvodivo. Ipak, kako biste držali nivo šećera u krvi pod kontrolom, a glavobolju na što daljem odstojanju, poslužite se zdravim grickalicama: banana, jabuka, orašasti plodovi.

 

Pijte vodu

Čak i blaga dehidracija može izazvati jaku glavobolju, a unošenje većih količina vode može eliminisati bol u roku od nekoliko minuta.

 

Uživajte u čaju

To pulsiranje u glavi može biti glavobolja koja je nastala usljed ogromne količine stresa. Istraživanja pokazuju da crni čaj može sniziti količine kortizola (hormona stresa). Međutim, ako je glavobolja praćena mučninom, najbolji izbor je čaj od đumbira, jer on može smiriti i nervozan stomak.

 

Udaljite se od monitora

Migrene često pogoršava osjetljivost na svjetlost, jer svjetlost “putuje” kroz mrežnjaču do centra za bol u mozgu. To znači da bukvalno sve, od osvijetljene prostorije do tablet računara može pogoršati bol. Takođe, bilo bi mudro da se udaljite i od mobilnog telefona.

 

Istezanje

Glavobolja može nastati i usljed “nagomilane” napetosti u ramenima i vratu. Popravka? Blage vježbe istezanja. Nećete pogriješiti ni sa vježbama joge ili masažom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info