6 načina da olakšate simptome PMS-a i ublažite bol tokom mjesečnice

0

Nažalost, PMS se ne može stvarno “liječiti”, a kamoli mjesečnica. Ipak, to ne znači da ne možete poduzeti korake koji će ublažiti bol koji ih često prati. Pratite sledeće savjete i teško da ćete bol uopšte osjetiti.

 

Popijte čašu vina

Istraživanja pokazuju da umjerena količina alkohola (čaša vina) može smanjiti glavobolju koja se javlja tokom mjesečnice.

 

Masaža

Bilo koja vrsta nježnog pritiska pobljšava cirkulaciju i olakšava napetost u cijelom tijelu. Fokusiranje na područje oko struka posebno je korisno kada osjećate grčeve.

 

Pijte mlijeko

Istraživanja pokazuju da žene koje svakodnevno piju tri ili više šolja mlijeka sa niskim sadržajem mliječne masti imaju za 46% manji rizik od nastanka bola tokom PMS-a u odnosu na žene koje ga piju jednom sedmično.

 

Vježbajte

Da, vježbanje tokom onih dana u mjesecu može vam pomoći da ublažite bol. Niste baš raspoloženi za traku za trčanje? Bitno je da se bavite nekom fizičkom aktivnošću: hodanje, joga, meditacija – šta god vam prija.

 

Jedite špinat

Zašto? Zato što sadrži ogromne količine magnezijuma i željeza, minerale koji mogu pomoći pri ublažavanju simptoma PMS i migrene tokom mjesečnice.

 

Spavajte na leđima

Druge poze prilikom spavanja vrše pritisak na matericu, što samo može pojačati bol. Spavanje na leđima uklanja pomenuti pritisak tako da možete bolje i mirnije spavati.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info