5 stvari koje ne trebate raditi kada ste ljuti

0

Žustra prepirka samo će vas oneraspoložiti. Ona, takođe, može kompromitovati i vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih poslova, kao što je vožnja, na načine koji mogu biti opasni po vas i ljude koji vas okružuju. Sledeće stvari nikako ne biste trebali raditi kada ste ljuti.

 

Nemojte čekati da prenoći

Izreka “nikada ne idite u krevet ljuti” savjet je zlata vrijedan. Odlazak na spavanje može da pojača ili “sačuva” negativne emocije. Spavanje pomaže u procesiranju i objedinjavanju infirmacija koje primate dok ste budni. Odlazak na spavanje nakon svađe najvjerovatnije će uzrokovati da to iskustvo bude objedinjeno efikasnije nego kada ste budni. Riješite se svoje ljutnje prije nego odete na počinak.

 

Nemojte voziti

Upravljanje motornim vozilom, kada ste bijesni, može biti opasno. Istraživanja pokazuju da “ljuti” vozači više rizikuju i učestvuju u više saobraćajnih nesreća. Kada ste ljuti, vi ste zapravo spremni na napad tako da to nije pravo vrijeme da “uskočite” u vozilo. Pored toga, bijes rezultuje suženim vidnim poljem – dolazi do gledanja samo ka naprijed te postoji velika šansa da se ne primijete pješaci i vozila koja dolaze sa strane.

 

Trebali biste izbjegavati hranu

Ublažavnje bijesa posezanjem za hranom može vam se osvetiti na nekoliko načina. Kada ste ljuti, uglavnom pravite nezdrave prehrambene izbore. Niko neće posegnuti za karfiolom ili brokulom u trenutku bijesa. Obično je to brza hrana ili hrana sa visokim sadržajem šećera, ugljenih hidrata i masnoća. Takođe, u takvim situacijama, može doći do pojave zatvora ili proljeva.

 

Ne biste trebali to objelodaniti na društvenim mrežama

Kada ste ljuti, emitovanje emocija putem facebook-a i drugih društvenih mreža, na kojima se nalaze vaši prijatelji, članovi porodice i poznanici, može vam se obiti o glavu. Zapamtite da, kada nešto javno objavite, to ne možete “povući”. Izbrisaćete? Već dovoljan broj ljudi je vidio šta ste objavili.

 

Ne biste trebali piti alkohol

Posezanje za čašom vina, kako biste se smirili nakon svađe, obično će napraviti sasvim suprotan efekat. Alkohol povećava nivo ljutnje, jer njegovim konzumiranjem dolazi do uklanjanja kontrole impulsa. On djeluje na frontalne režnjeve mozga koji su odgovorni za kontrolu impulsa, a koji nas sprečavaju da popustimo i naudimo sebi i drugima oko sebe.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info