10 zapovijesti prirodnog mršavljenja

0

Mršavljenje može biti priličan izazov, posebno sa tako mnogo oprečnih informacija o najefikasnijim načinima na koje se to može postići. Svaki organizam je drugačiji pa tako ono što djeluje kod jedne osobe ne mora da djeluje i kod druge.

Ipak, kada je riječ o mršavljenju, postoje i određene osnove koje vam donosimo u nastavku.Neke od njih mogu funkcionisati u vašem slučaju, a neke ne i to je sasvim u redu. Uvijek trebate imati na umu da morate raditi ono što najbolje odgovara vašem tijelu – na kraju, niko ga tako dobro i ne poznaje kao vi sami.

Upoznajte toplu vodu i limun


Pijte ovaj napitak odmah nakon ustajanja. Pomiješajte pola čaše vrele sa pola čaše hladne vode i dodajte pola iscijeđenog limuna. Kada pomenuti napitak pijete ujutro, vi zapravo “budite” probavni trakt i stvarate alkalniju sredinu prije unošenja hrane u organizam.

Unosite proteine tokom svakog obroka


Pogotovo za doručak! Proteini se sporije apsorbuju i probavljaju što znači da će obezbijediti dobar obrok i poboljšati osjećaj sitosti, a to vam, na kraju, pomaže da se duže osjećate sitima. Proteini, takođe, pomažu i stabilizaciju nivoa šećera u krvi što sprečava odrganizam da sagorijeva glukozu umjesto masti.

Jedite redovno


Većina nutricionista preporučuje pet obroka dnevno: doručak, prijepodnevna užina, ručak, popodnevna užina i večera. Ovakav način ishrane ubrzava metabolizam što, zauzvrat, pomaže vašem tijelu da sagorijeva masti bržim tempom.

Praktikujte veličinu porcija


Svaki obrok bi trebao da sadrži 1/4 proteina (veličina koja vam može stati na dlan), 1/4 složenih ugljenih hidrata (pola šolje kuhane smeđe riže i slično) i 1/2 povrća (izuzev doručka). Stvar koju trebate imati na umu jeste da smanjite unos ugljenih hidrata tokom večere, jer vašem organizmu nije potrebna tolika količina energije prije spavanja.

Uvrstite povće i voće u svakodnevnu ishranu


Ručak i večera bi se uvijek trebali sastojati od veće količine povrća, ali baš uvijek. Voće je dobra opcija koju možete uključiti u doručak ili užinu. Zbog sadržaja fruktoze, pokušajte da ne unosite više od dvije voćke dnevno te izbjegavajte konzumiranje voća nakon obroka, odnosno na pun stomak, jer ono može fermentirati. Najbolje ga je unositi na prazan stomak.

Pijte dvije do tri litre vode dnevno


Ovo može biti i prilično teško, posebno ako nemate običaj da češće pijete vodu, ali je izvodivo i veoma važno. To će vam pomoći da izbacite toksine iz organizma i da ostanete hidratisani što vašem tijelu pomaže da lakše probavlja hranu.

Uzdržavajte se od vještačke ili prerađene hrane


Ovakve namirnice stvaraju toksične naslage i mogu uticati na nivo insulina pa bi bilo i više nego poželjno da smanjite unos (idealno bi bilo da u potpunosti eliminišete) gaziranih i negaziranih sokova, čipsa, vještačkih zaslađivača, bijele riže, bijelog hljeba i tako dalje.

Smanjite unos alkohola


Bilo bi i više nego poželjno da smanjite unos alkohola (ograničite se samo na vikend i pazite na količinu koju unosite). Vaša jetra, nakon unošenja alkohola, postaje prilično “zauzeta” te nije u stanju da obavlja druge tjelesne procese. Pored toga, alkohol sadrži i kalorije pa, ukoliko pazite na veličinu porcija, onda sigurno ne biste željeli da kalorije unosite tečnim putem.

Vježbajte


Iako je količina i vrsta hrane koju unosite od presudnog značaja za mršavljenje, ne treba potcjenjivati ni vježbanje. Zapravo, kada je riječ o mršavljenju, pravilna ishrana i vježbanje u neraskidivoj su vezi. Cilj koji trebate postići jeste pola sata do četrdeset minuta vježbanja, pet puta sedmično. Takođe, vrste vježbi isto imaju uticaj. Najbolje je da to bude mješavina kardio treninga sa vježbama snage.

Odmarajte


Odmor je jednako važan kao i vježbanje. Postavite sebi za cilj da spavate 7.5 sati (idealno 8) svake noći. San, takođe, pomaže u regulisanju hormona koji utiču i kontrolišu apetit.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info