Kako spriječiti alergije u vašem domu

0

Prilično velik broj alergena krije se na neočekivanim mjestima u vašem domu. Oni “vrebaju” skoro na svakom ćošku, a da toga niste ni svjesni. Donosimo par savjeta kako da svoj dom očistite od ovih opasnih čestica.

 

Redovno čišćenje

Neuredna kuća predstavlja “raj” za grinje, miševe, bube i plijesan. Redovno reciklirajte stare novine, konzerve i plastične kese. Ako ste u mogućnosti, kantu za smeće držite izvan kuće.

 

Redovno usisavajte tepihe

Ako su podovi prekriveni tepisima ili itisonima, postoji mogućnost da su puni grinja i peruti vaših kućnih ljubimaca. Redovno usisavajte svaki ćošak svog doma da biste se riješili potencijalnih alergena. Ako ste u mogućnosti, sklonite sve sa podova, jer ćete na taj način bar za pola smanjiti količinu ovih opasnih materija.

 

Čista posteljina

Spriječite pojavu grinja i plijesni u spavaćoj sobi tako što ćete sedmično mijenjati posteljinu. Prljavu posteljinu perite na 90 stepeni. Vrela voda uništava 95% alergena.

 

Vlažno kupatilo

Vlažni zidovi u kupatilu ili podrumu idealni su za pojavu i razmnožavanje plijesni. Redovno ih brišite vodom u koju ste dodali varikinu i plijesan će nestati.

 

Neuredna kuhinja

Ostaci hrane u kuhinji jako su privlačni  miševima i žoharima, a njihov izmet može pogoršati alegiju. Vodite računa da vam je kuhinja uvijek čista, a za svaki slučaj nabavite i mišolovku.

 

Zatvorite prozore

Nemojte otvarati prozore i prozračivati kuću između deset sati ujutro i tri sata  popodne, jer  tada je najveća koncentracija polena u vazduhu. Za to vrijeme uključite klimu koja će uništiti sve čestice polena. Filter iz klime mijenjajte čistite svake druge sedmice.

 

Kućne biljke

Kućne biljke na svojim listovima često zadržavaju plijesan koja može izazvati kihanje i curenje iz nosa. Čim primjetite da su listovi prekriveni  plijesnima, otkinite ih. I, nikada nemojte dopustiti da u saksiji bude previše vode, jer će na taj način biljka brzo da uvene.

 

Kućni ljubimci

Perut i slina kućnih ljubimaca predstavlja veliki problem za one koji pate od alergija. Redovno ih kupajte i četkajte bar jednom sedmično (po mogućnosti izvan kuće). Zabranite im da ulaze u vašu spavaću sobu, jer vaše zdravlje je ipak važnije od njih.

 

Namještaj u kući

Tkanina kojom je presvučen namještaj pravo je “leglo” prašine, grinja i peruti. Redovno usisavajte. Perite deke i prekrivače i naučite ljubimce da je kauč za vas, a ne za njih. Ako niste zimogrižljivi, bilo bi dobro da temperatura u vašem domu uvijek bude malo niža. Naime, grinje, gljivice i žohari ne vole hladnoću pa će se držati podalje od vašeg doma.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info