Kako da zaustavite hrkanje prirodnim putem

0

Hrkanje je veoma čest problem koji podjednako pogađa i žene i muškarce. Ovaj uznemirujući zvuk može da poremeti vaš san, kao i san vašeg partnera ili ukućana. Hrkanje se dešava kada opuštene strukture u grlu počnu da vibriraju i počnu proizvoditi zvuk. Ono se često smatra poremećajem spavanja, a “teško” hrkanje može imati ozbiljne zdravstvene, ali i društvene posljedice.

Ukoliko imate ovaj problem, krajnje je vrijeme da se pozabavite njim. Na tržištu se mogu naći mnogobrojni proizvodi koji “obećavaju” da ćete prestati sa hrkanjem, ali su oni prilično sumnjivog kvaliteta, a u većini slučajeva njihova efikasnost nije dokazana. Ipak, postoje i određeni prirodni “lijekovi” koji vam mogu pomoći da se riješite hrkanja jednom zauvijek.

Nana


Antiupalna dejstva nane smanjuju oticanje membrana sluzokože grla i nozdrva potičući “glatko” i lagano disanje. Evo kako vam ona može pomoći kod krkanja: u čašu vode dodajte dvije do tri kapi esencijalnog ulja nane te dobijenom mješavinom isperite grlo prije spavanja. Mješavinu nemojte gutati. Proceduru ponavljajte svakodnevno, dok ne dođe do poboljšanja.

Maslinovo ulje


S obzirom da je jak antiupalni agens, maslinovo ulje opušta tkiva oko disajnih puteva smanjujući oticanje i stvarajući “prohodan” put za vazduh. Ono može i da ublaži bol. Ovaj lijek korisite redovno kako biste smanjili vibracije u grlu i zaustavili hrkanje. Popijte dva do tri gutljaja maslinovog ulja prije spavanja ili napravite kombinaciju od po pola kašičice meda i maslinovog ulja te konzumirajte prije spavanja.

Kardamon


Kardamon je odličan lijek za iskašljavanje i pomoć kod začepljenih disajnih puteva. Koristite ga na sledeći način: u čašu tople vode dodajte pola kašike kardamona u prahu, Dobijenu smjesu pijte pola sata prije spavanja. Radite to svakodnevno kako biste postepeno smanjivali hrkanje.

Kurkuma


Zbog svojih snažnih antiseptičkih i antibiotičkih svojstava, kurkuma može liječiti upale i pomoći u smanjenju hrkanja. Trebate je koristiti u kombinaciji s mlijekom. Sledeći napitak će vam pomoći da slobodno dišete dok spavate, ali i da poboljšate imunitet. Dodajte dvije kašičice kurkurme u prahu u čašu toplog mlijeka te popijte pola sata prije spavanja. Proces ponavljajte svakodnevno.

Kopriva


Ukoliko hrčete samo u određeno doba godine, to se možda dešava i usljed sezonskih alergija. Ova vrsta privremenog hrkanja može se liječiti pomoću koprive koja ima antiupalna i antihistaminska svojstva. U 250 ml ključale vode dodajte supenu kašiku sušene koprive. Nakon pet minuta dobijeni čaj procijedite te ga pijte prije spavanja. Takođe, dvije do tri šolje ovog čaja tokom dana, u sezoni alergija, mogu spriječiti hrkanje.

Bijeli luk


Bijeli luk smanjuje nagomilavanje sluzi u nosnoj šupljini kao i infekcije respiratornog sistema. Ukoliko hrčete zbog začepljenja sinusa, bijeli luk vam može biti od pomoći. Sažvaćite jedan do dva češnja luka prije spavanja i popijte čašu vode.

Med


Med je još jedna opcija koja vam može pomoći da eliminišete hrkanje. Zbog svojih antiupalnih svojstava, med može smanjiti otok u predjelu grla koji može zakrčiti disajne puteve. Pored toga, med “podmazuje” grlo pa dolazi do sprečavanja nastanka vibracija koje proizvode zvuk hrkanja. Pomiješajte kašiku meda sa čašom tople vode te pijte, svakodnevno, prije spavanja.

Kamilica


Već odavno je poznato da kamilica ima antiupalna dejstva, a ona mogu pomoći u zaustavljanju hrkanja. Ona opušta mišiće i nerve te može opusiti pomenute u području grla usljed čega ćete bolje spavati. Napravite šolju čaja od kamilice te ga svakodnevno pijte prije spavanja.

Na hrkanje mogu uticati i sljedeće stvari:

  • Prekomjerna tjelesna težina. Gojazne osobe imaju “višak” tkiva u grlu koji uzrokuje hrkanje.
  • Spavanje na leđima. Bilo bi poželjno da spavate na boku. Kada spavate na leđima, vaš jezik i meko nepce naliježu na zadnju stranu grla te blokiraju disajne puteve, a usljed toga dolazi do hrkanja.
  • Alkohol. Izbjegavajte unošenje alkoholnih pića bar dva sata prije spavanja. Alkohol može “pritisnuti” centralni nervni sistem uzrokujući hrkanje.
  • Pušenje. Ova navika može da iritira sluzokožu nosne šupljine i grla, izazove otok i, na kraju, hrkanje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info