4 stvari koje trebate znati o svojoj krvnoj grupi

0

Da li mislite da je dobro da znate koja ste krvna grupa samo u slučaju eventualne transfuzije krvi? E pa, varate se. Istraživanja pokazuju da je krvna grupa ključni genetski faktor koji utiče na mnogobojne oblasti zdravlja i blagostavnja. Tokom godina, vjerovatno ste primijetili da neke osobe imaju tendenciju da lakše smršaju, dok je drugima ovo neprestani izazov i borba. Ili, možda ste se pitali zbog čega neki imaju hronična oboljenja, dok su drugi “zdravi k’o dren”. Veoma jednostavno, riječ je o krvnoj grupi.

Poznavanje krvne grupe bitno je za razumijevanje kako vaše tijelo reaguje na hranu, koliko je podložno oboljenjima, kako prirodno reaguje na stresne situacije i slično. Samo jedna kap krvi sadrži biohemijsku “kozmetiku” koja je jedinstvena za vas kao i otisak prsta. Evo šta treba da znate kada je riječ o krvnim grupama.

Vaša krvna grupa može “predvidjeti” podložnost određenim oboljenjima


Istraživanja pokazuju da pojedinci određenih krvnih grupa mogu biti pod većim rizikom od određenih oboljenja. Primjera radi, istraživanja pokazuju da osobe sa krvnom grupom 0 imaju manji rizik od srčanih oboljenja, ali i veći rizik od razvoja čira na želucu.

Osobe koje imaju A krvnu grupu pod većim su rizikom od mikrobnih infekcija, ali žene ove krvne grupe imaju veću stopu plodnosti. Takođe, osobe sa krvnom grupom AB i B pod većim su rizikom od razvoja raka pankreasa.

Osobe različitih krvnih grupa drugačije reaguju na stres


Osobe A krvne grupe imaju viši nivo hormona stresa kortizola u organizmu te ga i više proizvode kao odgovor na stresne situacije. S druge strane, krvna grupa 0, kao reakciju na stresne situacije, proizvodi više adrenalina.

Osobama s krvnom grupom 0 potrebno je znatno duže vremena da se oporave od stresa, jer se adenalin duže zadržava u njihovom organizmu.

Antigeni krvne grupe ne nalaze se samo u krvi


Oni se nalaze svuda u vašem tijelu, a posebno u površinama koje su u interakciji sa okolinom. To uključuje probavni sistem, od usta do debelog crijeva, kao i od nosne šupljine do pluća. S obzirom da su krvni antigeni svuda u organizmu, oni utiču na to kako vaše tijelo reaguje na hranu i to na nekoliko načina.

Primjera radi, lektini iz određenih namirnica vežu se za antigene krvne grupe i uzrokuju aglutinaciju što rezultuje glavoboljama, osjećajem iscrpljenosti, probavnim smetnjama, problemima sa kožom i nizom drugih zdravstvenih problema.

Crijevne bakterije povezane su sa krvnim grupama


Osobe različitih krvnih grupa imaju i različite crijevne bakterije. Zapravo, određene bakterije se 50 000 puta češće pojavljuju kod osoba iste krvne grupe.

Primjera radi, mikrobiom određenih osoba razvijen je da mnogo efikasnije “razbija” ugljene hidrate (krvna grupa A). Osobe koje nemaju tu sposobnost (krvna grupa 0) imaju tendenciju da ugljene hidrate skladište kao masti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info