12 petominutnih aktivnosti koje će vam odmah poboljšati zdravlje

0

“Pij čaj”, “Jedi pileću supu”, “Utopli bubrege”… Da, to zaista jesu dobri savjeti i treba ih se pridržavati. Međutim, kada je riječ o zdravlju, postoje i jednostavne aktivnosti koje vam mogu pomoći da se uvijek osjećate dobro, kako fizički tako i psihički. I da, za njih vam je potrebno svega pet minuta! Evo i o čemu se radi.

 

 • Napravite pauzu. Mentalno zdravlje utiče na fizičko zdravlje i njihova veza je neraskidiva. Reakcija na stres, bez obzira da li je u piranju događaj koji vam mijenja život ili naporan poslovni zadatak koji trebate završiti u kratkom vremenskom roku, utiče na vaš san i kožu. Ne zaboravite da svakodnevno odvojite bar pet minuta za sebe kako biste uspjeli da držite pod kontrolom reakcije na stresne događaje, opustite se i odmorite se od ovih mentalnih “čvorova”.
 • Udahnite duboko dvadeset puta. Udahnite duboko deset puta ujutro i deset puta uveče kako biste poboljšali funkcije pluća i krvnih sudova, ispunili organizam kiseonikom, izbacili toksine iz organizma i smanjili nivo stresa.
 • Trčite. Istraživanja pokazuju da osobe koje trče samo pet minuta dnevno u prosjeku žive za tri godine duže od osoba koje ne trče.
 • Hodajte. Istraživanja pokazuju da hodanje može biti jednako korisno za vaše zdravlje kao i trčanje (sve dok trošite uporedivo jednaku količinu energije u tom procesu). Idealno bi bilo da na dnevnoj bazi napravite deset hiljada koraka.

 • Perite ruke. Jedan od najstarijih načina za održavanje zdravlja na optimalnom nivou i dalje je najefikasniji. Pranje ruku sapunom i vodom jedna je od najboljih stvari koju možete uraditi kako biste ostali zdravi.
 • Provjeravajte nutritivnu vrijednost hrane koju kupujete. Izbjegavajte namirnice koje nisu dobre po vaše zdravlje! Trans masti? Preskočite ih u potpunosti. Zasićene masti? Zadržite se na manje od četiri grama u roku od jednog sata. Isto vrijedi i za šećer.
 • Provjeravajte rok trajanja hrane koju konzumirate. Uvijek, ali baš uvijek provjeravajte rok trajanja hrane koju konzumirate.

 • Očistite tastaturu. Istraživanja pokazuju da tastature računara ili laptopa mogu “sadržavati” više bakterija nego WC daska. Dakle, čistitite tastaturu svako jutro.
 • Ustanite. Posebno ako vaše radno mjesto zahtijeva duže sjedenje. U tom slučaju je važno da ustanete na bar tri minuta svakih sat vremena.

 • Svakodnevno koristite kremu sa zaštitnim faktorom. Rak kože najčešći je oblik raka. Za najbolji način prevencije ne treba vam mnogo vremena. Svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom ne samo da će vas zaštititi od štetnog zračenja sunca već će vam pomoći i da vam koža ostane zategnuta i da usporite stvaranje bora.
 • Provjeravajte benove. Pored nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom, držite na oku i benove ili tamne mrlje koje imate na tijelu te bar jednom u šest mjeseci otiđite na pregled kod dermatologa.
 • Zagrlite nekoga. Fizička bliskost sa osobom do koje vam je stalo i koju volite oslobađa oksitocin (umirujući hormon). Istraživanja pokazuju da kod žena dolazi do smanjenja pulsa i snižavanja visokog krvnog pritiska kao odgovor na zagrljaj ili držanje za ruku s partnerom. Takođe, oksitocin se oslobađa i kada stupite u kontakt sa bliskim prijateljima ili članovima porodice.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info