5 tehnika da se opustite od najvećih uzročnika stresa

0

Stres i stresne situacije dešavaju se apsolutno svaki dan. Iako možda niste u stanju da kontrolišete njihov uzrok, vi imate moć da odlučite kako ćete reagovati u takvim situacijama. A, zadržavanje “hladne” glave od ključnog je značaja za očuvanje vašeg srca. Stres pokreće nalet hormona, kao što su koritzol i adrenalin, u vašem tijelu. Povišen nivo pomenutih hormona može štetno uticati na zdravlje srca, jer podiže krvni pritisak i izaziva upale. Upravo zbog toga je važno da razvijete načine na koje ćete se nositi kada životne situacije postanu napete. Sledećih pet jednostavnih i brzih strategija mogu vam pomoći da se smirite.

 

Udahnite duboko

Privremeno zaustavljanje prije reagovanja na stresne ili uznemrujuće situacije daje vam vremena da razbistrite misli, a lagano disanje usporava navalu hormona stresa. Brojite do deset i udahnite tri puta duboko, prije nego reagujete.

 

Smijte se

Najnovija istraživanja pokazuju da smijeh, zaista, jeste najbolji lijek, posebno u stresnim situacijama. Osobe koje se smiješe prilikom obavljanja teških zadataka imaju sporije otkucaje srca u odnosu na osobe koje zadržavaju “normalan” izraz lica. Samim tim, njihov pritisak ostaje na normalnom nivou te dolazi i do smanjenja navale hormona stresa.

 

Podignite bradu

Zvuči tako jednostavno, ali kada vam je glava podignuta, a ramena spuštena, vaša pluća se šire i vi prirodno udišete više vazduha što pomaže u smirivanju reakcije vašeg organizma na fizički i psihički stres.

 

Čujte se sa prijateljicom

Vaše tijelo oslobađa oksitocin (umirujući hormon) kada stupite u kontakt sa bliskim prijateljima ili članovima porodice. Povezivanje sa dragim ljudima putem elektronske pošte ili društvenih mreža, takođe, može imati umirujući efekat kao i da razgovarate s njima licem u lice. Zapravo, ako ste uznemireni, zapisivanje zbog čega se tako osjećate pomaže u ublažavanju napetosti, jer “prolazite” kroz svoje emocije i počinjete da stičete veću kontrolu nad situacijom.

 

Dvominutna meditacija

  • Trljajte dlan o dlan dvadeset do trideset sekudi, dok ne osjetite trenje.
  • Razdvojite dlanove te ih “postavite” ispred sebe tako kao da držite nevidljivi globus ili loptu. Fokusirajte se na osjećaj energije koji nastaje između vaših dlanova.
  • Polako pomijerajte zamišljeni globus preko srca i zamislite pozitivnu energiju koja se uliva u vaše tijelo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info