3 lagana načina da poboljšate imunitet

0

Padom imuniteta dolazi i do razvoja mnogobrojnih viroza i oboljenja. Ne dozvolite da vam prehlada, kijavica ili grip pokvare dan i sezonu te ih zaustavite i prije nego što počnu i to jačanjem imuniteta. Donosimo tri jednostavana, ali provjerena načina na koje to možete uraditi.

 

Doktori kažu: “Udahnite duboko”

Osobe sa visokim nivoom stresa imaju i veće šanse da se razbole, jer hormoni stresa mogu da oslabe imunitet. Najnovija istraživanja pokazuju da se meditacija ili vježbanje (ili oboje!) mogu suprotstaviti stresu i ojačati imunitet, smanjujući vaše šanse da “pokupite” prehladu ili grip. Neka vam cilj bude polučasovna šetnja pet dana sedmično kao i da odvojite deset minuta dnevno da radite nešto što vas smiruje pa čak iako je to jednostavno zatvaranje očiju i lagano disanje.

 

Bakteriolozi kažu: “Preskočite antibakterijski gel za ruke”

Većina bakterija se prenosi dodirom, a zlatno pravilo za njihovo uklanjanje jeste pranje ruku sapunom i vodom dvadeset do trideset sekundi. Na taj način dolazi do razlaganja i ispiranja ulja i masti sa kože koja nose bakterije i viruse. Antibakterijski gel za ruke ne uklanja efikasno bakterije kao što to rade sapun i voda te ne eliminiše sve viruse koji mogu uzrokovati oboljenja. Upravo zbog toga je mudro da ga koristite samo u slučaju krajnje nužde.

Prehladu ili grip možete dobiti i dodirivanjem predmeta u vašem domu koji su pravo utočište bakterija (kvake na vratima, daljinski upravljač, telefon i slično) pa ih čistite dva do tri puta sedmično (svakodnevno, ako je neko od ukućana bolestan). U te svrhe koristite sredstva na kojima je naznačeno da su za dezinfekciju, jer ona eliminišu skoro sve bakterije pri dodiru. Takođe, vodite računa o spužvicama za pranje suđa, jer se i na njima “množe” bakterije i virusi.

 

Nutricionisti kažu: “Jedite jogurt”

Istraživanja pokazuju da probiotici, “dobre” bakterije koje se nalaze u jogurtu, mogu poboljšati aktivnost ćelija imunološkog sistema vašeg organizma koje uništavaju bakterije i viruse. Osobe koje unose probotičke namirnice obično skraćuju vrijeme trajanja i “težinu” prehlade i gripa, skoro za pola. Najjednostavnija stvar koju možete uraditi jeste da konzumirate jogurt svakodnevno. Naravno, provjerite na listi sastojaka da li on sadrži žive, aktivne kulture, kako biste iskoristili njegove prednosti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info