Kako da od svog doma napravite raj (bez potrošene pare)

0

Dan za danom prolazi u iščekivanju godišnjeg odmora. Nažalost, tako vam i život prolazi u iščekivanju da negdje odete i odmorite se od svakodnevnih obaveza. Da ne biste “živjele” od odmora do odmora, kod kuće napravite svoj mali raj koji će vam pružiti mir i vratiti energiju nakon napornog radnog dana.

Najbolje od svega je što vam za vaš lični raj uopšte neće biti potreban novac. Sljedećih par savjeta će vam pomoći da se svaki dan osjećate kao da ste u raju.

Riješite se nepotrebnih stvari


Pretpostavka je da, kada biste bili u raju, osjećali biste smireno i opušteno. Ali kako da imate isti osjećaj u svom domu? Za početak, riješite se svih nepotrebnih stvari koje niste godinama koristili. Ovo može biti težak posao, jer se najčešće vežete za predmete  koje već dugo posjedujete. Pustite laganu muziku i krenite od sobe do sobe. Odvajajte stvari koje vam ničemu ne služe. I, u redu je ako ostavite par “nepotrebnih” stvari, ali nemojte da pretjerujete.

Zadržite samo one stvari koje vas usrećuju


Sad udahnite duboko i pogledajte šta je ostalo od vaše prošlosti. Da li ste se riješili starih fotografija, poklona i komada odjeće koji su u vama izazivali neprijatna osjećanja? Sve ono što ste ostavili trebalo bi da predstavlja ono što ste vi danas, a ne šta ste bili nekada. Da biste uživali u sadašnjem trenutku, prošlost ostavite tamo gdje joj je i mjesto – u prošlosti.

“Transformišite” svoj dom


Kada ste na odmoru, čišćenje je sigurno poslednja stvar koju bi radili. Ali, da biste napravili savršeno mjesto za odmor, morate da “zasučete” rukave. Pojačajte muziku, stavite gumene rukavice i  dobro izribajte svoj dom. Nemojte samo površinski da čistite, otvorite svaku ladicu i izbacite nepotrebne stvari iz nje. Na ovaj način stvorićete pozitivnu energiju u svom domu, a samim tim i vi ćete se odmah bolje osjećati.

Uživajte u stvarima koje vas opuštaju


Dobro ste se naradili i sad je došlo vrijeme da se odmorite. Pronađite kutak gdje ćete se osjećati opušteno i raditi stvari koje vi volite. Udobno se smjestite i uzmite omiljenu knjigu koja će vas u potpunosti opustiti. Meditacija, lagani pilates ili nešto sasvim treće donijeće vam potpuni mir.

Posvetite se sebi


Zašto ne biste “zaokružili” cijelu priču prije odlaska na spavanje? Napravite kupku u koju ste dodali par kapi ulja od lavande i uživajte u predivnom mirisu. On će vas potpuno opustiti i pomoći da lakše zaspite.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info