3 rasprostranjene hemikalije koje mogu uzrokovati rak dojke

0

Rak dojke može se nazvati i epidemijom. Jedna od osam žena oboli od ove bolesti, a istraživanja pokazuju da se stopa smrtnosti (srećom) smanjuje. Vjerovatno svi poznajete bar jednu ženu koja ga je pobijedila – baku, mamu, sestru, rođaku, tetku, prijateljicu, komšinicu…

Nasljedni faktor ima prilično veliku ulogu kod pomenute bolesti, ali istraživanja pokazuju da određene hemikalije čak i više utiču na njen razvoj. Sljedeće tri izbjegavajte koliko god možete. I, širite vijest dalje – što više žena za ovo sazna to bolje!

Bisfenol A (BPA)


Ova hemikalija utiče na prirodni rad hormona i može se pronaći skoro svuda. Istraživanja pokazuju da se ona povezuje sa “nastankom” ranog puberteta, faktorom rizika koji se povezuje sa razvojem raka dojke u kasnijim godinama života.

BPA može učiniti lijekove protiv raka manje efikasnima. Kako ga izbjeći?

  • ne kupujte konzerviranu hranu ili, ako je kupujete, tražite one namirnice na kojima piše da ga ne sadrže
  • imajte u vidu da većina računa koje dobijate u marketima sadrži BPA, odnosno on je prisutan u tinti kojom se račun štampa
  • koristite staklo ili nehrđajući čelik za skladištenje hrane i vode, umjesto plastičnih posuda.

Ftalati


Ftalati su klasa hemikalija koje se koriste u različitim proizvodima. Između ostalog, koriste se za omekšavanje i stvaranje elastičnosti kod plastike.

Bitno je pomenuti da imaju primjenu i u stvaranju sintetičkih mirisa koji se najčešće nalaze u osvježivačima vazduha, kozmetici, deterdžentima, sredstvima za čišćenje i slično. Kako da ih izbjegnete?

  • tražite proizovode sa oznakom “bez ftalata”
  • nemojte koristiti proizvode od vinila koji su omekšavani ftalatima. Ako koristite zavjesu za tuš, birajte onu koja je napravljena od platna ili najlona umjesto PVC varijante
  • sintetičke mirišljave proizvode ostavite tamo gdje i pripadaju – na policama supermarketa. Koristite osvježivače prostora koji su napravljeni izričito od esencijalnih ulja.

Parabeni


Parabeni imaju široku primjenu kao konzervansi u kozmetici – možete ih naći u losionima, kremama, gelovima za tuširanje i dezodoransima. Koža ih može apsorbovati i povezuju se sa učestalošću nastanka raka dojke. Kako da ih izbjegnete?

  • koristite samo proizvode za ličnu njegu na kojima je jasno naznačeno da su “bez parabena”
  • čitajte listu sastojaka i izbjegavajte proizvode koji u sastojcima imaju komponente koje se završavaju sa “paraben”, ako što je, primjera radi, metilparaben.

Postoji prilično velik broj hemikalija koje se povezuju sa rakom dojke. Neke se mogu izbjeći, a neke ne. Primjera radi, 1,4 dioksan je veoma teško izbjeći. Ovaj poznati kancerogen ne dodaje se namjerno proizvodu već nastaje kao nusprodukt hemikalija koje stvaraju pjenu.

Postoje i druge stvari koje se mogu preduzeti kako bi se spriječio rak dojke, ali eliminisanje izloženosti sveprisutnim kancerogenim hemikalijama dobar je i lagan prvi korak.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info