13 laži u koje niko ne bi trebao vjerovati

0

Ono u šta vjerujete i ono u šta ne vjerujete neraskidivo je povezano. Ponekad je mnogo lakše sagledati stvari u koje definitivno ne želite da vjerujete s ciljem iznalaženja onoga u šta želite vjerovati.

U sljedećih trinaest stvari nikako ne biste trebali vjerovati, jer su one zapravo laži koje vas sputavaju u svakodnevnom životu.

 • Još pet minuta sna će mi pomoći. Dugme za “pomijeranje” alarma na satu (mobilnom telefonu) čini se kao dobra ideja kada ste pospani, ali više ćete koristi imati ako odete ranije na spavanje umjesto da stalno prekidate zadnjih pola sata sna. Zapravo, istraživanja pokazuju da korištenje pomenutog dugmeta čini više “zla” nego dobra.
 • Potrebno mi je _____ da budem srećna. Jedina riječ koja se uklapa u prazno polje je “zadovoljstvo”. Ideja da vam je potrebno bilo šta drugo nije istinita.
 • Svi [tip osobe]su [atribut]. Stereotipi ne samo da vrijeđaju druge osobe već oni ne čine dobro ni onima koji “vjeruju” u njih. Ukoliko pretpostavite, primjera radi, da su svi muškarci “kreteni”, jer poznajete neke koji to zaista jesu, propustićete priliku da upoznate tako veliki broj njih koji su istinski divni.
 • Ja sam bolja ili gora od drugih. Ljude možete “sortirati” po težini, visini, prihodu, rasi, omiljenom sportskom timu, ali svi smo mi ljudska bića; svi smo važni i vrijedni. Imamo različite atribute, vještine i sposobnosti, ali nijedna osoba se ne bi trebala definisati po njima.
 • Ne mogu se promijeniti. Promjene su moguće, ukoliko pokušavate da ih napravite na pravi način. Većina žena pokušava da promijeni sve odjednom, a to ne funkcioniše. Promjene je potrebno praviti metodički: potrebno je vrijeme kako bi se one obradile i prihvatile.

 • Pokušavanje je uzaludno. Pokušavanje je sve! Ukoliko ne pokušavate, šta onda radite? Gdje stojite? Ukoliko ne pokušate, onda nećete ni znati!
 • Svijet je protiv mene. Uopšteno govoreći, svijet nije ni protiv vas, a ni na vašoj strani. Imajte na umu da vi učite svijet kako da vas tretira. Svijet nije protiv vas, možda vas jednostavno još nije primijetio. Poradite na tome.
 • Previše sam mlada ili stara da nešto promijenim. Ako malo pogledate kroz istoriju, vidjećete da su je oblikovale žene svih starosnih dobi. Ne koristite starosnu dob kao izgovor. Koristite je kao dodatnu motivaciju.
 • Ako nisam motivisana, ne mogu djelovati. Motivacija ne prethodi akciji – ona prati akciju i djela. Nakon odrađenih stvari, bićete motivisani da napredujete.

 • Ljudi me ne vole. Može biti tačno da se nekim osobama ne sviđate, ali ima nas preko sedam milijardi na ovoj divnoj planeti. Pronađite svoje ljude.
 • Nisam dovoljno talentovana. Talenat nije ni približno važan kao vježbanje. Prirodni talenat pomaže, ali teško da je on glavni faktor “proboja” ili “zastoja”.
 • Ja sam žrtva. Apsolutno netačno. Možda i jeste bili u nekom trenutku svog života, ali uvijek imajte na umu da žrtve nisu u stanju da stvaraju svoj sopstveni put. Bez obzira šta vam se desilo u životu, već danas možete početi da stvarate svoj novi put i novi život.
 • Moji snovi su mrtvi. Vaši snovi žive dok god vi živite. To je najlogičniji način na koji možete sagledati datu situaciju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info