9 stvari koje vam niko nije rekao o regeneratoru

0

Regenerator je jedan od onih proizvoda za njegu kose kojim je prilično teško “ovladati” – kao, primjera radi, da li njegova svakodnevna primjena kosi čini dobro ili joj šteti? I mada to zaista zavisi od teksture vaše kose (i regeneratora koji koristite), dobro je da znate nekoliko stvari o šamponovom najboljem prijatelju. Donosimo devet najinteresantnijih.

Odličan je kao proizvod za stajling


Regeneratori bez ispiranja odlični su za kosu, na više načina. Osim što je hrane i obnavljaju, oni mogu poslužiti i kao proizvodi za stajling. Na vlažnu kosu nanesite manju količinu regeneratora, počešljajte i napravite pletenicu. Nakon pola sata je “raspustite” i imaćete predivne lokne.

Hidratizuje folikule


Tokom hladnih zimskih mjeseci kosa se najčešće isušuje. Nanošenjem kreme za duboku regeneraciju kose jednom mjesečno riješićete se peruti, a vaša kosa će biti hidratizirana i svilenkasto glatka.

Treba da ga nanosite prije šampona


Može zvučati ludo, ali nanošenje regeneratora prije šamponiranja vašoj kosi može dodati volumen. Stručnjaci kažu da se regenerator nikada ne može u potpunosti isprati pa, kada ga nanosite nakon šamponiranja, on zapravo može “opustiti” kosu, smanjujući volumen.

Isti regenerator ne funkcioniše jednako kod svakoga


Odabir regeneratora može biti težak posao, ali najbolji način da to uradite jeste da u obzir uzmete, prije svega, teksturu kose. Ako imate taknu ili rijetku kosu, birajte regenerator za volumen. Ukoliko je vaša kosa gusta, oštra ili se brzo masti, birajte formule sa minimalnim sadržajem ulja. Odabir odgovarajućeg regeneratora može drastično promijeniti vašu kosu.

Nikada ne bi trebalo da ga nanosite na korijen kose


Izbjegavanje nanošenja na korijen kose izuzetno je važno. Najbolji način da kosi vratite neophodnu hidrataciju i da je “nahranite” jeste da regenerator prvo nanesete na vrhove, a zatim ga “rasprostranite” pomoću češlja do središnjeg dijela odnosno dužine kose, gdje je hidratacija i najneophodnija.

Ofarbanoj kosi potreban je drugačiji pristup


Ukoliko redovno farbate kosu, bilo bi i više nego poželjno da se podvrgnete tretmanu duboke regeneracije. Maska za kosu će osigurati da vaša boja ne blijedi prilikom svakog pranja te vam može pomoći da produžite vrijeme potrebno za novo farbanje i do mjesec dana.

Ne morate prati kosu šamponom kako biste nanijeli regenerator


Svakodnevno šamponiranje može uzrokovati nastanak ispucalih vrhova i suhe kose, ali to ne znači da treba da preskočite upotrebu regeneratora. Bez njega, vaša kosa može postati podložna pucanju, lomljenju i opadanju.

Određeni regeneratori mogu oštetiti kosu


Regenerator bi trebao vašoj kosi dodati hranjive materije i sjaj. Međutim, upotrebom proizvoda na bazi silikona dolazi do eliminisanja hranjivih materija iz kose pa je najbolje da potražite regenerator na kojem je jasno naznačeno da ne sadrži silikon.

Isti regenerator možete uvijek koristiti


Iako možda mislite da se vaša kosa ne može “naviknuti” na regenerator, to je samo mit. Nakon određenog vremena, regenerator koji koristite postaje manje efikasan. Umjesto da ga mijenjate nekim novim, svake druge sedmice koristite šampon za dubinsko pranje kose koji će očistiti talog koji nastaje u kosi usljed korištenja regeneratora.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info