Medena voda: Blagodeti koje morate znati

0

Možda ste i čuli koliko je dobro da ujutro pijete čašu tople vode ili vam je već poznato koliko je med dobar za vašu kožu, ali da li znate šta ova čudesna kombinacija može učiniti za vaše cjelokupno zdravlje? Dovoljno je da odmah ujutro, na prazan stomak, u čašu tople vode ubacite kašičicu meda, promiješate i popijete. Kako te djeluje na vaš organizam? Saznajte u nastavku.

 

Topljenje masnih naslaga

Da, medena voda vam može pomoći da eliminišete suvišne kilograme. Šećer koji med sadrži prirodnog je porijekla te je zdrav izvor kalorija. I ne samo to, on vam pomaže i da ne pokleknete iskušenju kada su u pitanju drugi slatki napici. Gazirani i drugi slatki sokovi prepuni su “praznih” kalorija, a eliminisanjem njihovog unosa brže eliminišete masne naslage. To se neće desiti preko noći, ali je u svakom slučaju dobro za vas na duge staze.

 

Bolja probava

Čaša mlake vode u kombinaciji sa kašičicom meda, ujutro na prazan želudac, pomaže vam da regulišete probavu. Antiseptička svojstva meda pomažu u ublažavanju kiseline u želucu istovremeno povećavajući proizvodnju crijevne sluzi. Napitak je “odgovoran” i za hidrataciju debelog crijeva. Sve pomenuto reguliše probavu te sprečava nastanak zatvora.

 

Poboljšava imunitet

Med je fantastično prirodno sredstvo koje eliminiše bakterije. Prepun je enzima, vitamina i minerala koji su “na prvoj liniji fronta” u borbi protiv bakterija. U kombinaciji sa toplom vodom, pomenuta svojstva dodatno se pojačavaju.

 

Smanjuje alergije

Korištenjem lokalnog meda zapravo ćete prilagoditi organizam polenu koji se nalazi u vašem podneblju. Zauzvrat, to vam pomaže da smanjite osjetljivost na alergije životne sredine. Topla voda ovdje nije od presudnog značaja, ali je veoma bitna za hidrataciju.

 

Ublažava zapaljenje grla i kašalj

Medena voda vam može pomoći da ublažite bol i iritaciju grla, kao i da smanjite kašalj. Ona je mnogo bolja i djelotvornija od pastila te ne postoje nikakve nuspojave.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info