Stopala: Osam simptoma na koje morate da obratite pažnju

0

Stopala su jednako važna kao i ostali dijelovi tijela. Morate voditi računa o njima, jer ako ih zanemarite, možete “zaraditi” ozbiljne probleme kao što su svrab, gljivične infekcije, atletsko stopalo i tome slično. Takođe, obratite pažnju na bilo kakve promijene na njima, jer često mogu signalizovati da imate određene poremećaje u organizmu. Donosimo osam najčešćih simptoma na koje morate da obratite pažnju.

 

Hladna stopala

Hladna stopala, kao i nožni prsti, mogu imati veze sa lošom perifernom cirkulacijom. Takođe, veoma je moguće da imate probleme sa srcem ili povišenim krvnim pritiskom. Ukoliko pušite, obavezno prestanite, jer je pušenje jedan od razloga zašto su vam stopala hladna. Pojačajte fizičku aktivnost, provjerite šećer i krv (moguće je da ste i anemični). U svakom slučaju, ne bi bilo loše da se obratite doktoru.

 

Svrab

Iako je svrab u stopalima jako neugodan i “naporan”, ne mora da bude znak da bolujete od nečeg opasnog. On najčešće može upućivati na gljivična oboljenja, atletsko stopalo ili, u najgorem slučaju, na psorijazu. Gljivična oboljenja se najčešće “pokupe” na bazenima ili teretanama. Simptomi su crvenilo, guljenje i pucanje kože, najčešće oko prstiju i pete. Lako se liječe anti-gljivičnim kremama i lijekovima. Ukoliko vam je koža na stopalima suha, ljušti se i veoma svrbi, moguće je da imate psorijazu. U svakom slučaju, kakve god simptome da imate, obavezno se javite doktoru.

 

Promjena boje

Svrab ili atletsko stopalo često izazivaju promjene u boji kože stopala. Uzrok promjene boje može biti i Rejnoldsova bolest. To je oboljenje koje utiče na perifernu cirkulaciju, a pogotovo na dotok krvi u ruke i noge. Za početak biste mogli osjetiti “trnce” u stopalima, koji će postepeno prelaziti u “ukočenost” te će poprimiti plavu boju. Crvena, bijela ili plava boja na prstima, u rijetkim situacijama, može biti pokazatelj reumatoidnog artritisa ili bolesti žlijezda.

 

Natečena stopala

Ovo nije neobična pojava. Nastaje usljed preuske obuće, dugog stajanja ili pak manje ozljede, kao što je uganuće zgloba. Ali, ako su vam stopala natečena duži vremenski period, moguće je da patite od neke ozbiljnije bolesti. Natečena stopala mogu biti znak loše cirkulacije, problema sa bubrezima, limfnim sistemom ili štitnjačom.

 

Peckanje u stopalima

Peckanje u stopalima prilično je čest osjećaj. Najčešće može biti rezultat umora ili početka gljivičnog oboljenja. Međutim, ne trebate ni isključiti mogućnost problema sa bubrezima, bolestima perifernih arterija ili problema sa štitnom žlijezdom.

 

Žuti nokti

Infekcija ili gljivice najčešće počinju promjenom boje noktiju. Ako su vam nokti žuti, moguće je da vam pluća ne rade kao što bi trebala. Reumatoidni artritis je takođe bolest koju možda imate, ukoliko su vam nokti žuti. U svakom slučaju, bilo kakva promjena u boji noktiju ukazuje da nešto nije u redu i da trebate potražiti pomoć stručnjaka.

 

Bol u nožnom palcu

Ako osjećate bol na dodir kože oko nokta nožnog palca, moguće je da vam urasta nokat. Bol u palcu zajedno sa crvenilom ukazuje na mogućnost da bolujete od osteoartritisa ili gihta. Reumatoidni artritis je takođe nešto na šta trebate da pomislite, pogotovo ako osjetite iznenadnu bol, najčešće tokom noći. Ako se neugodni bol javlja duže od jedne sedmice, obavezno zakažite pregled kod doktora.

 

Bijeli nokti

Bijele fleke na noktima su najčešće bezopasne. Ali ako vam se nokti, u isto vrijeme i listaju, onda je moguće da imate psorijazu ili infekciju noktiju. Ako na vrijeme ne reagujete, bezopasne fleke mogu zahvatiti cijeli prst, pa i ostale i lako se može desiti da ostanete bez noktiju na njima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info