Recite to cvijećem: Skriveno značenje koje svako cvijeće nosi

0

Cvijeće je mnogo više od predivnih boja i mirisa. Ako nekome poklonite buket cvijeća to može da znači mnogo toga. Primjera radi, to može da znači da nekome izjavljujete ljubav, prijateljstvo, da ga simpatišete ili pak saosjećate sa njim. Da biste odabrali cvijet koji je idealan za poruku koju želite da pošaljete, donosimo vam najrasprostranjenije vrste kod nas i njihovu simboliku.

 

Rozi karanfil

Karanfili su godinama bili potcijenjeni, jer se smatralo da su simbol radničkog pokreta. Opštepoznato je da su u fabrikama širom naše zemlje upravo oni poklanjani za 8. mart. Međutim, ovo predivno cvijeće u stvari znači da vas osoba, od koje ste ga dobili, nikada neće napustiti.

 

Hrizanteme

Hrizanteme simbolišu tužne trenutke i zbog toga se često nose i na groblje. Ali, one su takođe i podsjetnik da su istina i povjerenje najvažniji u vezi.

 

Narcis

Narcis je cvijet koji označava novi početak, rađanje novog života, buđenje. On je idealan poklon “novopečenim” mamama.

 

Ljubičasti zumbul

Da li ste se pokajali zbog nečega? Ljubičasti zumbuli poručuju: “Molim te, oprosti mi!”

 

Hortenzije

Ovaj predivni cvijet označava srdačnost. Obično se šalje nekome s kim želite da se pomirite. Takođe se često nosi i na groblje ili kada idete nekome da izjavite saučešće.

 

Božur

Božur je nekada označavao bijes i ljutnju. Međutim, on danas predstavlja simbol časti, srećnog braka i bogatstva.

 

Petunije

Kada nekome poklonite petunije, dajete mu do znanja da ga jako poštujete i da vas njegova (ili njena) blizina čini sigurnom i srećnom.

 

Tulipani

Budite oprezni kada poklanjate tulipan, a posebno crveni, jer on predstavlja izjavu ljubavi. Kada želite da pokažete da se brinete za nekoga, poklonićete rozi cvijet. Ako nekome želite da date do znanja da mu opraštate, poklonićete ljubičasti tulipan.

 

Bijele ruže

I ptice na grani već znaju da crvene ruže simbolišu ljubav. Ali šta onda znače bijele? One simbolišu iskrenost, čednost i bezgrešnost.

 

Cinija (lijepi čovjek)

Cinija ili lijepi čovjek, kako je u narodu zovu, simboliše tugu i nostalgiju. Kada je nekome poklonite vi mu, zapravo, govorite da patite zbog njegovog odsustva i da vam jako nedostaje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info