5 tehnika za rješavanje depresije

0

Lijekovi mogu pomoći kod depresije. Međutim, vrsta terapije koja se naziva kognitivno-bihejvioralna terapija (KBT) može biti jednako efikasna kao i lijekovi. Sama terapija se fokusira na stvari koje radite i o kojima razmišljate, a koje vas drže u depresivnom stanju.

Neke od metoda ove terapije mogu se praktikovati i kod kuće, bez posebne obuke. Donosimo par taktika koje vam mogu pomoći da razbijete ciklus negativnosti.

Nemojte katastrofirati

Jedan od načina na koje se sabotirate je i to što se fokusirate na jedan događaj i tretirate ga kao stalni izvor negativnosti. Takođe, “katastrofiranje” je veoma štetno i nezdravo – fokusiranje na najgori mogući ishod, čak iako je to iracionalno. Primjera radi, ne dozvolite da brige oko finansijske situacije eskaliraju u uvjerenje da ćete uskoro postati beskućnik.

 

Prestanite “razbijati glavu”

Jeste li se ikada sukobili sa radnim kolegom ili prijateljicom, a zatim opsesivno razmišljali o tome pojačavajući bijes, stres i anksioznost povezanu sa takvim razmišljanjem? Poznata i kao “razbijanje glave”, ova vrsta razmišljanja povezana je sa većim rizikom razvijanja ili trajanja depresije. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, istraživanja pokazuju da je najbolje da istog trenutka skrenete sebi pažnju, najbolje meditacijom ili brzim hodanjem.

 

“Razbijte kristalnu kuglu”

Veoma mali broj (ako i oni) blagosloven je sposobnošću predviđanja budućnosti. Međutim, depresivne osobe sebe često ubjeđuju da znaju šta će se dogoditi sutra, za deset dana ili čak za godinu. A njihova predviđanja su uglavnom loša, ako ne i katastrofalna. Srećom, takva predviđanja se veoma rijetko i obistine. Pokušajte da ostanete u sadašnjosti. To je mnogo podnošljivije, a i velika je vjerovatnoća da nećete biti podložni da “naduvate” stvari.

 

Ne živite u prošlosti

Prilično je besmisleno da sebi govorite kako ste trebali “uraditi ovo” ili kako ste se trebali ponašati na “onaj način”. Prošlost ne možete promijeniti, ali možete živjeti u sadašnjosti. Jednostavno prihvatite da ste napravili najbolje moguće odluke u datom trenutku. U suprotnom, mogli biste dobiti anksiozni poremećaj koji je veoma često praćen depresijom.

 

Družite se

Izolacija je obilježje depresije. Ona se može lako desiti ako ne radite ili ako izbjegavate ljude zbog depresije. Ovdje je od ključnog značaja da se družite s drugima. Na taj način možete dobiti podršku, a oni vam mogu i “skrenuti” misli sa negatinvih stvari. Ostanak kod kuće, u zatvorenom prostoru, produžuje trajanje depresije. Izlazak u spoljašnji svijet i druženje s drugim ljudima (čak i veoma kratak vremenski period) popravlja raspoloženje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info