4 namirnice koje ublažuju stres i smanjuju obim struka

0

Kada ste pod stresom, tada vam se i najčešće “traže” slatkiši, sladoled, pomfrit ili čips. Iako su ovi izbori i više nego primamljivi, činjenica je da postoje i druge, zdravije, namirnice koje vam mogu pomoći da ublažite stres, ali i da istovremeno ne povećate obim struka. Donosimo četiri najbolje.

Čokoladno mlijeko


Raspoloženi ste za nešto slatko? Čokoladno mlijeko sadrži visok nivo kalijuma koji pomaže u opuštanju mišića, ukoliko se nosite sa fizičkim stresom.

Ukoliko birate verziju sa što manjom količinom mliječne masti, ono će vam pomoći i da ostanete vitki.

Maline


Niskokalorične vrste voća odličan su način da unesete željenu dozu šećera. Maline su posebno bogate antioksidantima koji ublažuju stres i vitaminom C koji poboljšava imunitet.

Možete ih konzumirati svježe, zaleđene ili u kombinaciji sa nemasnim jogurtom ili kefirom.

Ovsene pahuljice


Ova namirnica koja je prebogata vlaknima veoma brzo će vas zasititi, ali i trenutno pomoći da ublažite stres. Ovsene pahuljice potpomažu proizvodnju serotonina, hemikalije koja vam pomaže da se osjećate dobro.

Kombinujte ih s nemasnim mlijekom, a uvijek im možete dodati i voće (jagode, banane, borovnice) za još bogatiji ukus.

Avokado


Avokado je prebogat izvor vitamina B grupe (koji dokazano smanjuju nivo stresa) kao i mononezasićenih masnih kiselina i vlakana, koji vam pomažu da duže ostanete siti. Najbolje je da pola avokada pospete sokom svježe cijeđenog limuna i da ga jedete koristeći kašičicu.

S obzirom da je on veoma kremast, vjerovatno će zadovoljiti i vašu želju za sladoledom.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info