10 grešaka u šminkanju zbog kojih izgledate 10 godina starije

0

Da li vaša šminka radi za vas ili zbog nje izgledate starije? Ona bi trebalo da vam pomogne da izgledate svježije i mladalačkije te da prekrije sve nepravilnosti lica, ukoliko one postoje. Ipak, trebate imati na umu da zbog određenih grešaka prilikom šminkanja možete dobiti i sasvim suprotan efekat i izgledati starije nego što to jeste. Kako se to ne bi desilo, izbjegavajte sljedeće greške.

 

Nanošenje previše pudera

Koristite ga samo na mjestima na kojima je potrebno da izjednačite boju kože. Ne morate da prekrivate svaki milimetar lica puderom inače će on dospjeti i u sitne bore i učiniti ih vidljivijima.

 

Previše korektora na podočnjacima

Korektor u stiku ili kutijici veoma je gust te će prekriti sve sjenke ispod očiju, ali će privući i pažnju na sitne bore koje se najčešće javljaju na tom području (jer je na tom dijelu koža veoma tanka). Koristite korektor u olovci koji je obogaćen česticama koje reflektuju svjetlost kako biste prikrili podočnjake i tamne kolutove ispod očiju.

 

Duboke, tamne boje karmina

Tamnije boje čine svaku površinu manjom – iluzija koja je možda i dobrodošla na vašim kukovima, ali ne i na usnama. Kako bi vaše usne bile punije (jedna od odlika mladalačkog lica) birajte svjetlije nijanse ruža i sjaja za usne (breskva, ružičasta, jarko crvena).

 

Finiš puderom

Mladalačka koža reflektuje svjetlost. Puderi sprečavaju reflektovanje svjetlosti te imaju tendenciju da uvećavaju linije na koži. Nikada nemojte završavati šminkanje nanošenjem pudera.

 

Nošenje crnog ajlajnera

Nemojte preskakati nanošenje ajlajnera, ali nemojte ni koristiti crni već braon. I, postarajte se da ne izvlačite previše oštre linije. Najbolje je da prvo pređete braon olovkom preko gornje linije trepavica, s naglaskom na vanjske uglove i da je razmažete pomoću štapića za uši.

 

Pretjerivanje sa olovkom za usne

Olovka može definisati vaše usne, ali birajte je pažljivo. Imajte na umu da se olovka uvijek treba slagati sa bojom vaših usana, a ne sa bojom karmina koji nanosite.

 

Korištenje maskare i lajnera na donjim trepavicama

“Poigravanje” donjim trepavicama može privući pažnju na tamne kolutove ispod očiju ili podočnjake. Umjesto toga, uvijte gornje trepavice i “mrdajte” maskarom za volumen na njihovom korijenu i lagano na vrhovima kako biste dobili trepavice koje su visoko podignute.

 

Preskakanje rumenila

Rumenilo vam pomaže da izgledate svježe i odmorno. A, ukoliko se pravilno nanosi, ono daje i iluziju podignutih jagodica. Nasmijte se, nađite “najmesnatiji” dio obraza i nanesite ga tik iznad tog dijela. Boju izjednačite kružnim pokretima ka sljepoočnicama koristeći veliku četku.

 

Nanošenje karmina direktno iz tube

Granice usana omekšavaju sa godinama i skoro svaki karmin veoma lako prelazi preko njih. Kako biste to izbjegli, karmin nanosite pomoću prsta ili četkice. Koncentrišite ga na sredinu usana te ga izjednačite koristeći prst.

 

Pretamna olovka za obrve

Boja obrva blijedi kako starite pa olovka koju ste koristili za njihovo popunjavanje u tridesetim biće previše tamna u četrdesetim. Uvijek birajte olovku koja je za jednu do dvije nijanse svjetlija od boje vaših obrva.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info