17 interesantnih činjenica o ljubavi

0

Ljubav je čista, ljubav je bolna, ljubav je slatka i ljubav je strašna. Prava ljubav je ono za čim svi tragaju. Naši životi zavise od nje i čini se kao da bi svijet prestao da postoji ukoliko bi ona nestala. Njoj težimo i zbog njenog gubitka patimo. Predstavljamo vam sedamnaest interesantnih činjenica i teorija o ljubavi koje će uveliko objasniti ovaj prekrasni fenomen.

 

Monogamni odnosi postoje i u životinjskom carstvu

Iako često mislimo da smo jedina “vjerna” bića, činjenica je da postoje i životinjske vrste koje su čak i vjernije od nas odnosno ne mijenjaju partnera do kraja života: labudovi, vukovi, giboni, crni lešinari, albatrosi i termiti samo su neke od njih.

 

Potrebno je samo četiri minute da odlučite da li vam se neko sviđa ili ne

Ukoliko želite da na nekoga ostavite dobar utisak, za to imate samo četiri minute. Vjeruje se da je to više povezano sa govorom tijela, bojom glasa i brzinom govora nego sa onim što kažete.

 

Kada se zaljubljeni gledaju u oči, ritam njihovog srca se sinhronizuje

Istraživanja pokazuju da parovi koji su u ljubavnoj vezi imaju usklađen rad srca kada se gledaju u oči tri minute.

 

Zaljubljivanje ima neurološke efekte slične efektima kokaina

Zaljubljivanje je slično uzimanju kokaina, jer oba “iskustva” utiču na mozak na sličan način i potiču sličan osjećaj euforije. Istraživanja pokazuju da zaljubljivanje proizvodi nekoliko hemikalija koje izazivaju euforično stanje odnosno koje stimulišu 12 područja mozga istovremeno.

 

Maženje oslobađa prirodne lijekove protiv bolova

Oksitocin, takozvani hormon ljubavi ili maženja, proizvodi se tokom zagrljaja ili maženja. Istraživanja pokazuju da doza oksitocina značajno smanjuje glavobolju, a kod nekih bol nestaje u potpunosti u roku od par sati.

 

Čak i pogled na sliku voljene osobe ublažava bol

Istraživanja pokazuju da čak i pogled na sliku voljene osobe može ublažiti bol.

 

Osobe sa istim nivoom privlačnosti češće završavaju skupa

Mnogobrojna psihološka i društvena istraživanja pokazuju da postoji značajan obrazac u tome kako osoba bira drugu osobu s kojom uspostavlja romantičnu vezu. Taj obrazac se objašnjava takozvanom Hipotezom podudaranja koja kaže da osobe više privlače one osobe sa kojima dijele približno isti nivo privlačnosti ili, drugim riječima, one su podjednako društveno poželjne.

 

Parovi koji su previše slični jedno drugome najvjerovatnije neće trajati

Poznata izreka kaže: “Suprotnosti se privlače”, a istraživanja pokazuju da je to djelimično tačno. Parovi koji su previše slični ili previše različiti imaju tendenciju da ne traju dugo. Navodno, uvijek mora postojati temelj sličnosti, ali i mnoštvo stvari koje vas dvoje učite jedno od drugog.

 

Slomljeno srce nije samo metafora

Istraživanja su dokazala da traumaična iskustva, kao što su raskid, razvod, gubitak voljene osobe, fizička razdvojenost ili izdaja mogu uzrokovati pravi fizički bol u području srca. Ovo stanje se naziva Sindrom slomljenog srca. Duboka emotivna uznemirenost utiče na distribuciju hemikalija koje značajno slabe srce, što dovodi do bola u grudima i kratkog daha. Sindrom se često pogrešno dijagnostikuje kao srčani udar te češće pogađa žene nego muškarce.

 

Romantična ljubav na kraju završava, ali je zamjenjuje privržena ljubav

Parovi na samom početku romantične veze biće drugačiji godinu dana kasnije. Procjenjuje se da romantična ljubav, koja se povezuje sa osjećajem euforije, zavisnosti, znojnih dlanova, leptirića u stomaku i slično, traje samo oko godinu dana. Nakon te prve godine počinje faza takozvane “privržene ljubavi”. Prelaz je povezan sa povišenim nivoima proteina neurotrofina kod novoformiranih parova.

 

Zaljubljene osobe imaju hemijske sličnosti sa osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj

Istraživanja pokazuju da osobe u ranoj fazi zaljubljenosti imaju niži nivo serotonina koji se povezuje sa osjećajem sreće, a viši nivo kortizola koji se povezuje sa stresom. To je izrazito slično osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj, što može objasniti zašto se ljudi ponašaju “čudno” i drugačije kada se zaljube.

 

Razmišljanje o ljubavi i seksu utiče na kreativnost i konkretno razmišljanje

Podsjećanje na ljubav utiče na apstraktnije i kreativnije razmišljanje, jer se povezuje sa udaljenijim i apstraktnijim razmatranjima – o dugoročnim vezama, posvećenosti i intimnosti, bar sudeći prema istraživanjima. S druge strane, podsjećanje na seks pokreće konkretan način razmišljanja, odnosno veće fokusiranje na trenutne detalje nego na dugoročne planove i ciljeve.

 

Privrženost + brižljivost + intimnost = Savršena veza

Najiskrenija i najjača vrsta ljubavi od svih je besprijekorna ljubav koju čine komponente privrženosti, brižljivosti i intimnosti.

 

Kod dugoročnih veza, atraktivno lice ima prednost nad atraktivnim tijelom

Postoje dokazi da kada je riječ o avanturi, tijelo pobjeđuje lice na bazi fizičke privlačnosti. Međutim, za one koji traže dugoročnog partnera važi suprotno.

 

Držanje voljene osobe za ruku ublažava bol i stres

Parovi sa dugoročnim “stažom” i dubokom i snažnom povezanošću veoma uspješno smiruju jedno drugo u stresnim situacijama ili kad jedno od njih osjeća bol i to na najnevjerovatniji način – držanjem za ruke.

 

Leptirići u stomaku su stvarni, a zapravo ih uzrokuje adrenalin

Kada se zaljubite u nekoga vjerovatno nećete moći izbjeći leptiriće u stomaku čiju pojavu uzrokuje adrenalin.

 

Proširene zjenice pokazuju da vas neko privlači te vas čine privlačnijima

Kada gledate u nekoga ko vam se sviđa, makar to bila njegova slika ili video, vaše zjenice se šire. Takođe, istraživanja pokazuju da osobe koje u tom trenutku imaju proširene zjenice i same izgledaju privlačnije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info