Najefikasniji kućni lijekovi protiv akni na leđima

0

Akne na leđima relativno su čest problem sa kojima se susreću žene i muškarci koji imaju akne na licu (mada to ne mora uvijek biti pravilo). Znoj je jedan od glavnih uzroka njihovog pojavljivanja, jer on stvara savršeno okruženje za razvoj bakterija, ali i pogoršava već postojeće stanje. Naravno, ne treba zanemariti ni nasljedni faktor.

Hormonska neravnoteža odgovorna je za nastajanje akni u svim njihovim oblicima, a one se ponekad mogu razviti i kao nuspojava korištenja određenih lijekova. Akne na leđima mogu biti prilično neugodna (bolna) pojava, a o estetskom dojmu da i ne govorimo. Međutim, znate li da postoji mnoštvo kućnih lijekova pomoću kojih ih se možete riješiti? Donosimo vam neke od najboljih.

Jabukovo sirće


Na leđa nanesite jabukovo sirće koje ste razblažili sa tri dijela vode. Ovaj lijek je najbolje nanositi bar dva puta sedmično. Nakon prve sedmice korištenja, nanosite lijek u omjeru 50/50, odnosno pola voda pola sirće. Ipak, ukoliko imate osjetljivu kožu, držite se prvog recepta. Adstrigentna svojstva sirćeta pomažu u eliminisanju akni sa leđa.

Med i šećer


Eliminišite mrtve ćelije kože i druge nečistoće koje mogu začepiti pore na leđima korištenjem pilinga od meda i šećera. Pomiješajte jednake količine šećera i meda te nježno utrljajte na zahvaćeno područje (to je najbolje raditi u tušu, dok vam je koža vlažna. Takođe, možda će vam neko morati pomoći da to obavite). Sačekajte da se lijek upije i zatim isperite. Lijek nanosite dva puta sedmično.

Paradajz


Izgnječite paradajz te pulpu nanesite na zahvaćeno područje. Nakon pola sata kožu isperite hladnom vodom. Masku od paradajza nanosite dva puta sedmično.

Cimet i sok od limuna


U manjoj zdjeli kombinujte tri kašike svježe cijeđenog soka od limuna i jednu kašiku cimeta u prahu. Nanesite tanak sloj na zahvaćeno područje te nakon sat vremena isperite hladnom vodom. Lijek primjenjujte jednom sedmično.

Pored ova četiri prirodna lijeka, bitno je i da se pridržavate sledećih stvari, kako biste problem što brže riješili:

  • uvijek nosite pamučnu odjeću
  • izbjegavajte gazirana pića
  • mijenjajte plahtu na kojoj spavate svaki dan, a pokrivač jednom sedmično
  • koliko god je to moguće, izbjegavajte spavanje na leđima
  • unosite više voća i povrća.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info