Noćno znojenje: Uzroci za koje morate znati

0

Da li imate problema sa noćnim znojenjem? Ukoliko spavate u toplijoj prostoriji, to je sasvim normalno. Međutim, ovdje je riječ o znojenju koje se javlja u vidu valungi, a usljed kojeg vaša “noćna odjeća” i posteljina mogu postati kompletno mokre. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se ovo dešava, a evo i koji su najčešći.

Menopauza


Valunge koje prate menopauzu mogu se javiti i noću i izazvati znojenje. Ovo je veoma čest uzrok noćnog znojenja kod žena.

Idiopatska hiperhidroza

Noćno znojenje_Uzroci za koje morate znati
Idiopatska ili primarna hiperhidroza stanje je u kojem tijelo hronično proizvodi previše znoja bez ikakvog medicinskog razloga ili poremećaja.

Infekcije


Kada je riječ o infekcijama, tuberkuloza se najčešće povezuje sa noćnim znojenjem. Ali i bakterijske infekcije, poput endokarditisa (zapaljenje srčanih zalistaka), osteomijelitis (zapaljenje u kostima) i apsceci takođe mogu uzrokovati noćno znojenje.

Rak


Noćno znojenje može biti i rani simptom određenih vrsta raka, a najčešći tip koji se povezuje s njim je limfom. Međutim, osobe koje imaju rak, a koji nije dijagnostikovan, često imaju i druge simptome kao što su neobjašnjiv gubitak težine i groznica.

Lijekovi


Uzimanje određenih lijekova može dovesti do noćnog znojenja, a ispitivanja pokazuju da je to najčešće slučaj kod uzimanja antidepresiva. Međutim i lijekovi koji se uzimaju za snižavanje temperature ili protiv groznice (aspirin ili paracetamol) ponekad mogu dovesti do noćnog znojenja.

Hipoglikemija


Nizak nivo šećera u krvi može da izazove znojenje. Osobe koje uzimaju insulin mogu imati hipoglikemiju tokom noći koja je praćena znojenjem.

Hormonski poremećaji


Znojenje i pojava valungi mogu se javiti i prilikom određenih hormonskih poremećaja, a najčešće kod feohromocitoma, karcinoidnog sindroma i hipertiroidizma.

Neurološka oboljenja


Ove vrste oboljenja mogu uzrokovati pojačano znojenje i dovesti do noćnog znojenja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info