7 svakodnevnih navika za sprečavanje žgaravice

0

Žgaravica je neugodni osjećaj peckanja u grlu i grudima. Usko je povezana sa refluksom odnosno vraćanjem želučane kiseline u jednjak. Da biste spriječile tu neugodnu pojavu, za početak pokušajte da promijenite dosadašnji način života. Evo i kako.

Mali, ali česti obroci

Hrana je najčešći “okidač” žgaravice. Ukoliko imate običaj da se prejedate, sigurno ćete se boriti s njom. Ako “pretrpate” želudac, rizikujete da vam se želučana kiselina vrati u jednjak. Jedite više manjih obroka dnevno i vodite računa da ne jedete prekasno.

 

Pripazite na ishranu

Lista namirnica koje izazivaju žgaravicu je zaista dugačka. Budite oprezni sa sledećim namirnicama:           čokolada, citrusno voće, začinjena hrana, svježi luk, paradajz, margarin, ulje, kofein, pomfrit, masno crveno meso i pohovana hrana. Naravno, to ne znači da morate da držite dijetu i jedete samo kuhanu hranu. Jednostavno, budite oprezni i ni u čemu ne pretjerujte.

 

Zaboravite na alkohol

Alkohol je istinski neprijatelj osobama koje pate od žgaravice. On opušta donji dio jednjaka što dovodi do pojave refluksa. Zato, ukoliko patite od žgaravice, zaboravite na alkohol.

 

Još jedan razlog da smršate

Prekomjerna tjelesna težina može izazvati pojačano lučenje želučane kiseline, a samim tim i žgaravicu. Osobe sa viškom kilograma imaju tri puta veću mogućnost da pate od žgaravice ili refluksa. Postoje dva objašnjenja. Prvo je da salo vrši pritisak na stomak i samim tim ugrožava njegove normalne funkcije, a drugi razlog je to što salo može da izazove različite hemijske ili hormonalne promjene zbog kojih tijelo postaje osjetljivije na refluks kiseline.

 

Ne oblačite preusku odjeću

Preuska odjeća, posebno ona u struku, može izvršiti pritisak na vaš želudac i dovesti do vraćanja kiseline u jednjak. Ako imate problema sa žgaravicom, zaboravite na uske pantalone, kaiš, steznik ili preuske čarape.

 

Spavajte “podignute” glave

Kakve veze ima položaj prilikom spavanja sa žgaravicom? Mnogo više nego što možete i da zamislite. Za početak, izbjegavajate da jedete prije odlaska u krevet. Vodite računa da vam je glava podignuta bar desetak centimetara u odnosu na noge. Na ovaj način kiselina brže “silazi” iz jednjaka i samim tim ne dolazi do žgaravice.

 

Prestanite pušiti

Svima je poznato da pušenje ima štetan uticaj na pluća i srce. Ali, da li ste znali da ima i negativan uticaj na rad organa za varenje? Nikotin, poput alkohola, utiče na opuštanje donjeg dijela jednjaka, što dovodi do pojave refluksa. Zbog pušenja, žučne soli iz tankog crijeva odlaze u želudac i usporavaju nastanak pljuvačke koja je važna, jer pomaže jednjaku da se “riješi” želučane kiseline.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info