3 prirodna i efikasna rješenja protiv gljivica na nožnim prstima

0

Gljivična infekcija stopala i nožnih prstiju veoma je česta pojava. Lako je prenosiva i najčešće se može dobiti ukoliko hodate bosi po zajedničkim kupatilima, javnim bazenima ili nosite tuđu obuću. Da ste “pokupili” gljivičnu infekciju možete prepoznati po sljedećim simptomima:

– nokti mijenjaju boju, dolazi do zadebljanja i podizanja nokta, javlja se neugodan miris i svrab.

Ova infekcija lako se dobija, ali teško je se riješiti. Sljedeća tri, potpuno prirodna načina, trebala bi vam pomoći da što prije ozdravite.

Jabukovo sirće i hidrogen peroksid


Jabukovo sirće odlično je u borbi protiv gljivica. Preporučuje se da dva puta dnevno, na pola sata, noge potopite u sirće razblaženo sa malo vode. Možete takođe da natopite vatu sirćetom i da je direktno stavite na “zaraženi” nokat. Za najbolji i najbrži rezultat uradite sljedeće: napravite rastvor od jednakih dijelova jabukovog sirćeta i 3% hidrogen peroksida. Sirće ublažava bol i svrab dok hidrogen peroksid uništava bakterije i viruse. Budite uporni, koristite ga redovno i za kratko vrijeme gljivice na vašim noktima će potpuno nestati.

Ulje čajevca


Najbolje bi bilo kada biste ulje čajevca koristili nakon tretmana jabukovim sirćetom. Nakon što izvadite noge iz mješavine sirćeta i vode, sačekajte par minuta da se osuše na vazduhu. Nakon toga nokte premažite debelim slojem ulja čajevca. Ponavljajte ovaj proces svakodnevno i prve rezultate biste trebali vidjeti već nakon mjesec dana.

Soda bikarbona


Napravite pastu od dvije supene kašike sode bikarbone i jedne kašike vode. Vatom nanesite smjesu na nokte i ostavite da odstoji deset minuta. Operite i osušite nokte. Proces ponavljajte svakodnevno pa čak i po dva puta, sve dok ne uništite gljivice. Obično im je potrebno do dvije sedmice. Nemojte se zabrinuti ukoliko vam otpane nokat, jer će novi brzo da naraste.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info